Pentru a fi posibilă și ridicarea mașinilor parcate la întâmplare pe spațiile verzi sau prin parcuri, nu doar a celor de pe drumurile publice, miercuri a fost oficializată o lege ce vizează modificarea regulilor de gospodărire a localităţilor.
Astfel, potrivit Legii nr. 273/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 1133), aplicabilă
de sâmbătă, se introduce
interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.
Așadar, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în Legea nr. 273/2020, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, printre altele,
vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare).
Dacă o mașină va fi lăsată pe domeniul public,
“poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului”, se precizează în Legea nr. 273/2020. Totuși, în cazul în care în mașină vor fi persoane, ridicarea mașinii nu va avea loc sau, dacă a fost deja începută, va fi întreruptă.
Până acum, potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), era posibilă doar
ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public, această posibilitate nefiind permisă în legislație, până la oficializarea schimbării de mai sus.
De altfel, așa cum apare și în motivația ce însoțea proiectul care a devenit Legea nr. 273/2020,
“[a]u existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice”.
Totodată, Legea nr. 273/2020 stabilește și că atât persoanele fizice, cât și cele juridice, vor avea mai multe obligații decât în prezent în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate, mai exact, a clădirilor, terenurilor sau vehiculelor.
Comentarii articol (16)