HG 550/2021 a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial și se aplică deja. Iată principalele măsuri cuprinse în document:
1. Masca facială trebuie purtată în spațiile publice deschise numai acolo unde este aglomerație, adică în piețe, târguri, stații de transport în comun și alte locuri aglomerate. De fapt, hotărârea nu prevede în mod expres acest lucru, ci doar transformă obligația purtării măștii în spațiile publice deschise într-o posibilitate care poate fi impusă prin ordin de ministru. Concomitent, în Monitor a apărut și Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne 699/67/2021, care prevede expres că masca este obligatorie în aer liber acolo unde este aglomerație (așadar, dacă este nevoie, obligația poate fi extinsă din nou la toate spațiile publice deschise direct prin ordin de ministru, ceea ce se face mult mai rapid decât prin HG). În rest, masca rămâne obligatorie în spațiile publice închise, în transportul în comun și la locul de muncă.
2. Dispare carantina de noapte, dar nu și în localitățile cu mulți infectați. Astfel, persoanele pot circula din nou fără declarația pe propria răspundere sau adeverința de la muncă între orele 22:00 - 05:00. Totuși, carantina de noapte se păstrează mai departe în localitățile în care incidența cumulată trece de 4 la mie (vineri, sâmbătă, duminică între orele 20:00 - 05:00) sau 7,5 la mie (în toate zilele săptămânii, între orele 20:00 - 05:00) - în aceste cazuri este nevoie mai departe de declarație sau adeverință.
3. Se elimină restricția de funcționare pentru comercianți și prestatori de servicii în intervalul 05:00 - 21:00. Astfel, aceștia pot reveni la programul normal. Totuși, restricția de funcționare între orele 05:00 - 18:00 se aplică mai departe dacă vorbim de localități în care incidența trece de 4 (în zilele de vineri, sâmbătă și duminică) sau 7,5 la mie (în toate zilele săptămânii). Prin excepție, în aceste localități cu incidență peste 4 sau 7,5 la mie, pot funcționa normal farmaciile, benzinăriile, livratorii la domiciliu și transportatorii rutieri de persoane și mărfuri.
4. Restaurantele, cafenelele și terasele (inclusiv cele ce țin de hoteluri și terasele considerate spații închise) pot funcționa, la capacitate de 50%, în intervalul 05:00 - 24:00. Până acum, acestea puteau funcționa numai în intervalul 06:00 - 22:00. De asemenea, de remarcat trecerea la un prag unic de funcționare - la capacitate de 50%, dacă incidența cumulată este de maximum 3 la mia de locuitori. Anterior, funcționarea la capacitate de 50% era permisă dacă incidența era de maximum 1,5 la mie, iar funcționarea la capacitate de 30% era permisă dacă incidența trecea de 1,5, dar nu de 3 la mie. Totodată, localurile amintite pot funcționa și la o capacitate de până la 70% (dacă incidența este de maximum 3 la mie), dar numai dacă toate persoanele sunt vaccinate (cu ambele doze sau cu doza unică, în funcție de vaccin, pentru care au trecut zece zile de la imunizarea completă) și cele care au un test negativ (RT-PCR vechi de maximum 72 de ore sau antigen rapid certificat vechi de maximum 24 de ore) - dovada se face prin documente în format tipărit sau electronic.
5. Barurile se pot redeschide. Acestea au fost scoase din categoria afacerilor cu interdicție de funcționare. Barurile funcționează de-acum pe regulile de la punctul 4 pentru restaurante, cafenele și terase.
6. La competițiile sportive din spațiile deschise pot participa spectatori (maximum 25% din capacitatea maximă a spațiului). Pot participa numai persoanele vaccinate (cu ambele doze sau cu doza unică, în funcție de vaccin, pentru care au trecut zece zile de la imunizarea completă) și cele care au un test negativ (RT-PCR vechi de maximum 72 de ore sau antigen rapid certificat vechi de maximum 24 de ore). Dovada se face prin documente în format tipărit sau electronic. În același timp, s-a făcut o modificare ce ține de evenimentele sportive test, la care pot participa spectatorii la o capacitate de peste 25% - deși acum câteva zile se stabilise că pot participa inclusiv persoanele care s-au vindecat de coronavirus (maximum 90 de zile după infectare), această posibilitate a fost scoasă. Așadar, la evenimentele cu foarte mulți spectatori pot participa, de asemenea, numai cei complet imunizați sau cei care prezintă un test negativ.
7. Noutăți la spectacolele de tip drive-in și la evenimentele culturale în aer liber. Aceste evenimente sunt permise numai în localitățile în care incidența este de maximum 3 la mia de locuitori (față de maximum 1,5 la mie, anterior). La spectacolele drive-in pot participa, în aceeași mașină, numai membrii aceleiași familii sau, dacă nu-s din aceeași familie, maximum patru persoane (față de trei, anterior). La evenimentele culturale (spectacole, concerte, festivaluri etc.) este permisă participarea a maximum 500 de persoane (față de 300, anterior). Totodată, participarea este permisă la aceste evenimente numai persoanelor vaccinate (cu ambele doze sau cu doza unică, în funcție de vaccin, pentru care au trecut zece zile de la imunizarea completă) și cele care au un test negativ (RT-PCR vechi de maximum 72 de ore sau antigen rapid certificat vechi de maximum 24 de ore) - dovada se face prin documente în format tipărit sau electronic.
8. Noi reguli la organizarea de cursuri de instruire și workshopuri. Pot participa maximum 50 de persoane (la interior, față de 25 anterior) sau maximum 200 de persoane (la exterior, față de 50 anterior), dacă se asigură o suprafață de 2mp pentru fiecare persoană. Evenimentele sunt permise numai dacă incidența cumulată este de maximum 3 la mia de locuitori.
9. Reguli noi pentru sălile de sport și fitness. Activitatea acestora este permisă la o capacitate de 50% în localitățile în care incidența este de maximum 3 la mia de locuitori, dacă se asigură o suprafață de 7mp pentru fiecare persoană. Totodată, este permisă și funcționarea la o capacitate de 70%, cu asigurarea unei suprafețe de 4mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate complet (și au trecut zece zile de la a doua doză de vaccin sau de la doza unică, în funcție de vaccin) - dovada se poate face în format tipărit sau în format electronic. Se menține interdicția sălilor de a funcționa dacă incidența cumulată trece de 4 la mia de locuitori.
10. Reguli schimbate pentru firmele de jocuri de noroc. Mai precis, acestea pot funcționa de-acum la o capacitate de 50% dacă incidența cumulată este de maximum 3 la mia de locuitori. Anterior, acestea puteau funcționa la capacitate de 50% dacă incidența era de maximum 1,5 la mie sau la o capacitate de 30% dacă incidența era de maximum 3 la mie.
Propuneri pentru următoarele etape de relaxare. Dincolo de etapa de relaxare din 15 mai 2021, avem și calendarul propus al următoarelor etape de relaxare, care este inclus în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență 29/2021. Astfel, se propun, dacă se ating obiectivele campaniei de vaccinare și în funcție de noile cazuri de infectare, etape de relaxare pentru 1 iunie, 1 iulie și 1 august.
Noi reguli pentru stabilirea carantinei la intrarea în țară. În același timp, autoritățile au stabilit vineri și noi reguli în funcție de care persoanele intră sau nu în carantină atunci când vin în România din alte țări, conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență 28/2021. Astfel, începând de-acum, țările sunt încadrate în trei categorii - cele din zona roșie, cele din zona galbenă și cele din zona verde. Persoanele care vin din zona verde pot intra în țară fără să stea în carantină, iar persoanele care vin din zona galbenă sau din zona roșie trebuie să intre, cu unele excepții, în carantină timp de 14 zile.
Comentarii articol (1)