Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Klaus Iohannis: E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școalăPreședintele Klaus Iohannis a precizat, joi, într-o declarație de presă susținută la Cotroceni, că cel mai probabil anul școlar se va încheia cu toți elevii în școli. Șeful statului susține că unitățile de învățământ vor funcționa în continuare ținând cont de rata de incidență, însă este de așteptat ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde, ceea ce înseamnă că elevii pot reveni în bănci.
"În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. Deci avem în continuare scenariul verde, galben, roșu, aceste lucruri se aplica ca și până acum. Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde și în acest fel majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați", a spus Klaus Iohannis, la finalul declarației de presă, în care
au fost anunțate noi măsuri de relaxare, între care renunțarea la portul măștii în aer liber și restricțiile de circulație pe timp de noapte.
Recent, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile din localitățile în care în zilele de vineri va exista o rată de infectare mai mică de 1 la mie vor funcționa cu prezență fizică săptămâna următoare.
Cîțu explică de ce au fost decise primele măsuri de relaxare mai devreme: Rata de pozitivare a scăzut mai rapid decât ne așteptamPremierul Florin Cîțu a explicat la Digi24 de ce a fost luată decizia renunțării la obligativitatea măștii în spațiile deschise, cu excepția zonelor aglomerate, și cea a ridicării restricțiilor de noapte începând cu 15 mai, deși în urmă cu câteva zile autoritățile spuneau că nu vor fi măsuri de relaxare înainte de 1 iunie. Premierul a făcut însă apel la oameni să se vaccineze, spunând că de acest lucru depind următoarele etape de relaxare.
„Am avut mai multe scenarii, am discutat și cu domnul președinte și am zis să extindem puțin indicatorii la care ne uităm și dacă vom avea rezultate mai bune la acești indicatori, vom lua măsurile mai devreme. A fost un cumul de factori, dar am văzut că a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam. Rata de pozitivare scăzut mai rapid decât ne așteptam, în corelație cu campania de vaccinare mai bună. Avem deja, de câteva zile, peste 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic și în acest context am spus că e momentul să luăm această decizie”, a spus Cîțu.
El a precizat, însă, că deși au fost luate aceste măsuri de relaxare, oamenii trebuie să înțeleagă că suntem încă în pandemie și că trebuie continuată campania de vaccinare.
Studiu realizat în toate țările UE: Principala cauză a antivaccinismului este consumul de informații în rețelele socialeMai mult de un sfert din cetățenii adulți ai Uniunii Europene nu va accepta vaccinul anti-Covid, arată un studiu realizat la nivel european de Eurofound și dat publicității joi. Rezultatele acestuia sugerează o legătură puternică între respingerea vaccinării și consumul de social media, mai ales atunci când social media reprezintă principala sursă de informare a cetățenilor, notează Reuters.
„Din păcate, aceste date arată un eșec al comunicării convingătoare și clare despre eficacitatea vaccinurilor și siguranța oferită de acestea”, a spus Daphne Ahrendt, manager cercetător la Eurofound, citată de Reuters.
Bulgarii sunt cei mai reticenți în acceptarea vaccinării, cu 67% dintre adulți declarând că este foarte puțin probabil să se imunizeze. În Irlanda, doar 10% dintre adulți au spus că nu se vor vaccina împotriva Covid.
Cercetarea a descoperit că există pe acest subiect o diviziune între Estul și Vestul Europei. Cu excepția Franței și a Austriei, intenția de vaccinare este peste 60% în toate țările vestice, cu țările nordice și mediteraneene având chiar procente și mai mari.
Comentarii articol (0)