Pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni. Eliberarea sumarului de cont, ce conţine toate datele despre acţiunile şi companiile la care sunt înregistrate, se face, contracost, pentru 18 lei pe solicitare.
După dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor de către un notar public competent, pentru a se realiza transferul de proprietate a acţiunilor defunctului, moştenitor va depune o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor. Tariful perceput pentru transferul acţiunilor în contul moştenitorului sau moştenitorilor este de 20 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiunile ce se transferă.
Citeşte şi Cum poţi afla dacă ai acţiuni din timpul Cuponiadei din anii ‘90 şi ce poţi face cu ele
În situatia în care patrimoniul defunctului - titular de cont a fost transmis către doi sau mai mulţi moştenitori, fără ca aceştia să fi ieşit şi din indiviziune (fiecare moştenitor este coproprietar, titular al unei cote părţi din dreptul de proprietate), în baza documentelor prezentate, Depozitarul Central va opera transferul direct de proprietate al actiunilor intr-un cont comun, deschis în numele tuturor moştenitorilor.
Pentru ca fiecare moştenitor să devină proprietar exclusiv al acţiunilor prin moştenire, este necesar:
- fie ca moştenitorii să se adreseze unui notar public sau unui avocat în vederea întocmirii actului de ieşire din indiviziune sau să se prezinte la sediul Depozitarului Central unde moştenitorii vor semna o înţelegere (dacă moştenitorii se înţeleg, de bunăvoie, asupra modalităţii de împărţire a acţiunilor),
- fie ca moştenitorii să se adreseze instanţei competente pentru încetarea stării de indiviziune (dacă moştenitorii nu se înteleg asupra acestui lucru).
Astfel, după înregistrarea transferului de proprietate a acţiunilor din contul persoanei decedate în contul moştenitorului, aceştia trebuie să se informeze despre dividendele oferite de societatea emitentă a acţiunilor şi să solicite Depozitarului Central efectuarea demersurilor necesare în vederea încasării acestora de către noul titular.
Comentarii articol (45)