„Un document semnat electronic, cu semnătură bazată pe certificat digital calificat, are valoarea unui document semnat olograf atâta timp cât stă în mediul electronic. Pentru că certificatul digital are forță atâta timp cât e într-un calculator. Certificatul e o sumă de date pe care calculatorul știe să le citească și pe care calculatorul știe să le confirme utilizatorului (...) că acel document este semnat de persoana care deține certificatul digital calificat.
Cu alte cuvinte, în momentul în care ați printat un document semnat electronic, el nu mai are valoarea unui document semnat ca și când ar fi fost semnat cu semnătură olografă, pentru că în momentul în care l-am printat, hârtia exhibă doar niște cifre și litere care nu pot să confirme prin ele însele că documentul nu a fost modificat după aplicarea semnăturii electronice”, a explicat Bogdan Halcu - Managing Associate, Țuca Zbârcea & Asociații, în cadrul unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro.
Acesta a oferit, de altfel, și un exemplu de astfel de document, deosebit de important în contextul actual: adeverința de vaccinare. Specialistul recomandă celor care s-au vaccinat și vor avea nevoie să prezinte aceste adeverințe autorităților din alte state să se asigure că pot să prezinte și varianta electronică (pe telefon, tabletă etc.) a documentului, o astfel de cerință din partea autorităților nefiind exagerată, din considerentele de mai sus.
O semnătură electronică bazată pe un certificat calificat eliberat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) este recunoscută drept semnătură electronică calificată în toate celelalte state membre, potrivit Regulamentului UE 910/2014.