Hotărârea nr. 32/2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, ale cărei recomandări au stat la baza măsurilor de relaxare aplicabile de la 1 iunie oficializate în HG 580/2021, prevede că "[e]xceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune".
De asemenea, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, explica, la finalul şedinţei de Guvern ce a avut loc pe 27 mai, faptul că acest lucru va fi permis doar în birou, nu şi în spaţiile comune sau coridoare şi că, dacă una dintre persoanele aflate în respectivul spaţiu nu este vaccinată, toţi cei aflaţi în încăpere vor purta mască.
Deşi această măsură a fost anunţată pentru 1 iunie, actul normativ ce trebuia să cuprindă această exceptare de purtare a măştii, respectiv un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, nu a fost publicat nici până acum în Monitorul Oficial. Astfel, până la oficializarea unui ordin al celor două ministere care să prevadă clar această excepţie referitoare la masca de protecţie, toţi salariaţii, indiferent că au fost vaccinaţi sau nu, sunt obligaţi, în continuare, să poarte mască în spaţiile închise.
Aceasta nu este prima „bâlbă” de acest gen al autorităţilor în privinţa măştii la birou pentru persoanele vaccinate. În data de 14 mai, Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Internelor nr. 699/67/2021, prevedea eliminarea măştii de protecţie la birou pentru salariaţii complet imunizaţi împotriva coronavirusului, iar o zi mai târziu, pe 15 mai, aceleaşi două ministere au semnat un alt ordin comun nr. 700/68/2021 în care această excepţie nu era menţionată.