Producþia industrialã - mai mare cu 15,7% în luna mai.
Ritmul de creºtere a producþiei industriale s-a mãrit puternic în luna mai, pânã la 15,7% faþã de mai 2005, astfel cã avansul din primele cinci luni a urcat la 5,9%, se aratã într-un comunicat al Institutului Naþional de Statisticã (INS). "Aceastã creºtere a fost anticipatã în buletinele de conjuncturã pe care Grupul de Economie Aplicatã "GEA"le face. Una dintre explicaþii constã în faptul cã multe firme încearcã sã producã mai mult înainte de aderare, la niºte preþuri mai mici, pentru a putea vinde la preþuri mai mari sau identice dupã 1 ianuarie 2007", a declarat Liviu Voinea, directorul de cercetare al GEA.
Potrivit datelor INS, cifra de afaceri totalã a firmelor din industrie a fost, în primele cinci luni ale anului, mai mare cu 4,2% faþã de acelaºi interval al anului trecut, cea mai importantã creºtere fiind semnalatã în mai, când producþia industrialã a crescut cu 15,7%. De asemenea, industria prelucrãtoare a crescut mai repede (6,3%) decât celelalte ramuri industriale. Voinea considerã cã indicatorii prezentaþi de statisticieni se datoreazã restructurãrilor din industrie, motivate de un an 2005 foarte prost. "Scumpirile din 2005 ºi aprecierea cursului au contribuit la restructurãri, inclusiv în ceea ce priveºte numãrul de salariaþi", a explicat el.
Raportul INS mai aratã faptul cã românii produc în acelaºi timp cu pânã la zece la sutã mai mult decât anul trecut, creºterea productivitãþii fiind de 9,9 la sutã. Cel mai dinamic sector a fost cel al comerþului cu amãnuntul, care a crescut cu peste 25 la sutã în acest an, comparativ cu 2005. Cele mai semnificative evoluþii s-au obþinut la vânzãrile de alcool ºi þigãri (32,7%), dar nu neapãrat cantitativ, ci ca urmare a scumpirilor acestor produse. "Este normalã evoluþia la bãuturã ºi þigãri, cât timp aceste produse s-au scumpit. Creºterea preþurilor acestor produse nu afecteazã cererea, dar determinã creºterea cifrei de afaceri", a confirmat Liviu Voinea.
Ritmul ridicat de creºtere a producþiei industriale creeazã premisele creºterii produsului intern brut în al doilea trimestru. INS a anunþat recent cã economia României a crescut cu 6,9% în primul trimestru faþã de aceeaºi perioadã a anului trecut.
Numãrul ºomerilor - în scãdere
La finele lunii mai, în România erau înregistraþi peste 481.000 de ºomeri, potrivit datelor furnizate de Agenþia Naþionalã pentru Ocuparea Forþei de Muncã. Comparativ cu luna mai din anul 2005, numãrul ºomerilor înregistraþi la agenþiile pentru ocuparea forþei de muncã a fost mai mic cu 14,7 mii persoane, ceea ce corespunde unei rate a ºomajului de 5,5 la sutã. Din numãrul total al ºomerilor înregistraþi, femeile reprezintã ceva mai puþin de 40 la sutã. Rata ºomajului pentru femei a fost cu 1,6 puncte procentuale mai micã decât cea înregistratã pentru bãrbaþi (4,6% faþã de 6,2%).
Rate ridicate ale ºomajului se înregistreazã în judeþele Vaslui (10,0%), Mehedinþi (9,8%) ºi Gorj (9,7%), în vreme ce ratele cele mai scãzute au fost în judeþele Timiº (2,2%), Ilfov (2,3%) ºi Bihor (3,0%).
Comentarii articol (0)