Cetățenii români care stau în Regatul Unit al Marii Britanii cel puțin de la 31 decembrie 2020 pot aplica pentru rezidență în această țară doar până la sfârșitul lunii iunie, după cum reamintește ambasadorul României la Londra.
Mai exact, Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, reamintește românilor interesați, într-o
postare pe Facebook, că
termenul-limită pentru depunerea cererilor de rezidență acolo este
30 iunie 2021.
“Dacă v-ați hotărât să rămâneți în Regatul Unit și nu ați aplicat pentru obținerea statutului de rezident, vă rog să aplicați acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra și studia aici”, apare în postarea ambasadorului.
Totuși, nu toți românii care se află în prezent pe teritoriul britanic pot cere stabilirea rezidenței acolo, ci doar
cei care erau deja în Marea Britanie la data de 31 decembrie 2020.
Termenul-limită până la care se poate cere drept de rezidență în Marea Britanie după Brexit este stabilit de procedura EU Settlement Scheme, ce este destinată tuturor cetățenilor unor state membre ale Uniunii Europene, deci și cetățenilor români.
Statutul de rezident permanent poate fi obținut doar de cetățenii români care, la momentul solicitării lui, au avut reședința legală, în Marea Britanie, de cel puțin cinci ani, fără întrerupere.
Românii care au stat în Marea Britanie mai puțin de cinci ani pot primi statutul de rezident temporar, care se transformă în rezidență permanentă la împlinirea termenului de cinci ani.
Mai multe detalii despre procedura EU Settlement Scheme, destinată cetăţenilor europeni şi membrilor acestora de familie, pot fi citite pe
pagina guvernului britanic.
“În cazul în care cunoașteți cetățeni români sau cetățeni europeni de altă naționalitate care nu au aplicat încă, sfătuiți-i să aplice acum sau acordați-le sprijin pentru parcurgerea procesului de înscriere”, a mai scris, în încheierea postării, Laura Popescu.
După cum apare pe
site-ul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, comunitatea românească de acolo este
a doua ca mărime, după cea poloneză. Mai exact, ceruseră statut de rezident, până la 31 martie 2021,
aproape un milion de români, în cazul a peste 850.000 dintre ei, cererea fiind aprobată.
Comentarii articol (1)