ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Mai multe documente necesare angajatorilor ce au salariați străini, modificate oficial
Autoritățile au modificat permisele de ședere, astfel încât acestea să poată fi eliberate, în contextul încheierii perioadei de tranziție de după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), și cetățenilor britanici care au, în continuare, reședința pe teritoriul României, potrivit unei hotărâri oficializate luni. Totodată, actul normativ stabilește conținutul și forma mai multor documente necesare atât angajatorilor care au salariați din alte țări, cât și salariaților străini, pentru a putea lucra în țara noastră.
Articolul continuă mai jos
De fapt, HG 363/2021, ce a fost publicată luni în Monitorul Oficial nr. 379 și care e în vigoare deja, asigură aplicarea unor prevederi ale Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din UE, în materie de permise de şedere ori permise pentru lucrători frontalieri.
La modul concret, prin hotărârea de față sunt incluși în categoria persoanelor cărora
li se eliberează permise de ședere, potrivit regulilor stabilite de OUG 204/2020,
atât cetățenii britanici care se află în România și continuă să aibă reședința pe teritoriul țării noastre,
cât și familiile acestora.
În esență,
OUG 204/2020 stabilește că cetățenii britanici
“care au intrat pe teritoriul României în perioada 1-31 decembrie 2020 pot solicita, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în țară, prelungirea dreptului de ședere temporară în România în temeiul Acordului de retragere (…)”.
Pe de altă parte, ordonanța prevede că cetățenilor britanici care au obținut, până la sfârșitul lui 2020,
dreptul de rezidență permanentă pe teritoriul României, li se recunoaște în continuare acest drept, dacă solicită eliberarea permisului de ședere permanentă până la sfârșitul anului.
De asemenea, HG 363/2021 vizează stabilirea formei și conținutului
avizului de angajare, a celui de detașare și a permisului pentru lucrătorii frontalieri, în concordanță cu schimbările apărute după ieșirea Marii Britanii din UE.
Avizul de angajare este, potrivit OG 25/2014, documentul ce atestă dreptul unui angajator de a încadra în muncă un străin pe o anumită funcție, în timp ce
avizul de detașare este actul care demonstrează dreptul unui beneficiar al prestării de servicii de a primi la muncă pe teritoriul României un străin detașat pe o anumită funcție.
Apoi,
permisul pentru lucrătorii frontalieri reprezintă documentul în baza căruia cetățenii britanici care nu au reşedinţa pe teritoriul României, încadrați în muncă la noi în țară înainte de încheierea perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020), îşi pot continua activitatea şi după încheierea acestei perioade.
Documentele de mai sus se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)