avocatnet.ro: Ce impact credeţi că va avea Brexit asupra mobilităţii cetățenilor români care muncesc, cu forme legale, în Marea Britanie?Consecinţele fiscale şi vamale ale Brexit-ului vor fi detaliate mâine, 5 noiembrie 2020, ora 11, de către specialiştii EY România într-un webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium.
Iulian Pasniciuc, Manager, Global Mobility EY România: Prin Acordul de retragere, părțile au decis ca, în materie de mobilitate, să se bazeze pe principiile nediscriminării și reciprocității depline, astfel încât celor peste patru milioane de cetățeni (trei milioane de europeni în Marea Britanie, un milion britanici în Europa) să nu le fie atinse drepturile dobândite deja.
Astfel, pentru a putea continua să rămână și să muncească în Marea Britanie și după finalizarea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020), cetățenii români trebuie să se înregistreze pentru obținerea noului statut de rezident prin sistemul de înregistrare EU Settlement Scheme - EUSS. Înregistrarea este gratuită, se realizează online, iar termenul limită de depunere a aplicației este de 30 iunie 2021.
Condiția esențială ce trebuie îndeplinită este ca aplicantul să se afle în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Acordarea statutului de rezident în Marea Britanie nu presupune acordarea unei vize sau a unui permis, ci reprezintă doar o înregistrare electronică în datele Ministerului de Interne britanic.
Ulterior datei de 1 ianuarie 2021, cetățenii EU vor fi condiționați să își demonstreze statutul autorităților, dar ar putea fi nevoiți să facă acest lucru și atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar în Marea Britanie sau când vor dori să se angajeze în această țară.
Pe platformă, care este operațională din august 2018, la 30 iunie erau înregistrați peste 3,7 milioane de aplicanți, din care peste 600.000 de solicitări erau depuse de cetățenii români.
avocatnet.ro: Dar impactul pe care cetățenii britanici care muncesc în Romania vor trebui să îl suporte care va fi?
EY România: Până la sfârșitul lui 2020, cetățenii britanici vor beneficia tratamentul de până acum, ca și cum Marea Britanie ar fi încă stat membru al Uniunii Europene. Ulterior, cetățenii britanici ce au reședința în România și care doresc să rămână la noi în țară vor trebui să aplice pentru dobândirea noului statut de rezident în calitate de beneficiari ai Acordului de retragere.
Termenul de obținere al noului statut este 31 decembrie 2021, iar aplicațiile se vor depune la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).
Prin comparație cu Marea Britanie, unde totul se poate face online, în România aceste aplicații se vor depune fizic la IGI, iar cetățenilor britanici li se vor emite permise de ședere, care vor dovedi statutul lor de beneficiari ai Acordului de retragere. Dobândirea noului statut de rezident va permite cetățenilor britanici să beneficieze în continuare de drepturile prevăzute de Acordul de retragere.
Este important de precizat că, la acest moment, nu există un act normativ care să ofere detalii privind aplicarea acestei proceduri. Cel mai probabil, în perioada următoare vor fi furnizate mai multe informări/ clarificări din partea autorităților.
avocatnet.ro: În acest moment, există un drept la aşa-numită pensie europeană. Ce se va întâmpla, post Brexit, cu pensia cetăţenilor români care au muncit în două sau trei ţări ale Uniunii Europene, printre care şi Marea Britanie? Vor fi, în continuare, luaţi în considerare şi anii de dinainte de Brexit?
EY: În ceea ce privește regulile privind acordarea prestațiilor de securitate socială (precum pensia), înțelegem că obiectivul Acordului de retragere este acela de conferi asigurări că nu există modificări în raport cu situația de până acum pentru persoanele acoperite de prevederile Acordului. Astfel, persoanele care se află într-o situație care implică atât Marea Britanie, cât și un stat membru din perspectiva coordonării sistemelor de securitate sociale, își vor menține dreptul la asistență medicală, pensii și alte prestații de securitate socială; de asemenea, în cazul în care au dreptul la o prestație în numerar dintr-o țară, pot continua să o primească chiar dacă locuiesc în altă țară.
avocatnet.ro: Cum ar trebui să privească, de acum înainte, un cetăţean român care doreşte să muncească în Marea Britanie, perspectivele sale de angajare şi păstrare a locului de muncă de acolo?
EY: Cetățenii români care vor dori sa călătorească și să muncească în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, vor fi obligați să respecte condițiile stabilite de normele interne în materie de imigrație, adică se vor supune acelorași reguli și restricții privind imigrația pentru cetățenii non-UE. Asta înseamnă o planificare mai în detaliu a datei la care vor începe munca, a tipului de viză necesar, a documentelor ce trebuie pregătite.
Le va fi permisă intrarea fără viză în Marea Britanie doar în scopuri de vizitator, iar activitățile lor vor fi strict limitate și acest lucru va exclude munca productivă (activitatea, nu durata șederii, va determina necesitatea unei vize de muncă).
Comentarii articol (1)