Companiile stabilite în România vor putea folosi, de la 1 iulie 2021, două regimuri speciale de TVA pentru comerțul online, obligațiile declarative și de plată aferente urmând să se facă prin ghișeul unic de TVA (One Stop Shop - OSS) al Fiscului. Chiar dacă vor depune în OSS declarații speciale de TVA, aceste firme vor avea în continuare obligația de a depune declarațiile de TVA prevăzute acum de Codul fiscal. Clarificarea vine în contextul noilor reguli de TVA pentru comerțul electronic, ce sunt impuse la nivelul UE.
__________
ACTUALIZARE (28.06.2021): Codul fiscal se modifică la 1 iulie 2021, prin OUG 59/2021, pentru a implementa în România noile reguli de TVA pentru comerțul electronic.
__________
„Declarațiile de TVA din OSS sunt suplimentare și nu înlocuiesc declarația de TVA depusă de respectivul comerciant în România, conform obligațiilor legale ce îi revin. Ca atare, declarațiile de TVA din OSS vor fi depuse în paralel cu declarațiile obligatorii de TVA, respectându-se termenele prevăzute specific de lege pentru fiecare dintre acestea”, a lămurit, la solicitarea avocatnet.ro,
Ancuța Stroescu, Tax Manager la NNDKP. Informația este subliniată, de asemenea, și în
îndrumările Comisiei Europene referitoare la noile reguli de TVA.
Așa cum scriam mai sus, vorbim de
două regimuri speciale de TVA care vor fi folosite de firmele din România - regimul UE și regimul pentru importuri. Regimul UE va fi folosit pentru prestările de servicii către clienți în UE, pentru vânzările intracomunitare online de bunuri și pentru livrările interne de bunuri (făcute numai de funizorii considerați). Regimul pentru importuri va fi folosit pentru vânzările online de bunuri importate cu o valoare de maximum 150 de euro.
Cei ce se vor înregistra în OSS
vor depune online în aplicație declarații speciale de TVA (întocmite în euro) prin care detaliază serviciile prestate și bunurile livrate ce pot fi declarate în regimul UE sau în regimul de importuri, odată cu TVA-ul datorat. Conform regulilor care vor apărea în Codul fiscal, o declarație specială de TVA se va depune
trimestrial în cazul regimului UE, iar altă declarație specială de TVA se va depune
lunar în cazul regimului pentru importuri. În ambele cazuri, declarațiile speciale de TVA se vor depune până la sfârșitul lunii de după perioada fiscală vizată (trimestrul sau luna).
Referitor la plata TVA-ului, comercianții vor face
o plată unică (în conturi în euro indicate de Fisc) pentru TVA-ul datorat, către Fiscul de la noi. Evident, suma va trebui să acopere TVA-ul datorat către toate statele în care s-au prestat servicii sau s-au vândut bunuri (Fiscul se va ocupa de redirecționarea sumelor cuvenite altor state).
Ce vor risca firmele dacă
nu depun la timp declarațiile speciale de TVA în OSS și/sau dacă
nu plătesc la timp TVA-ul aferent? În esență, vorbim de penalități, dar și de riscul exluderii din OSS pentru o anumită perioadă.
„Nedepunerea/neefectuarea plății TVA la termen ar putea atrage obligații fiscale suplimentare (principal și accesorii) la nivelul comerciantului, în conformitate cu normele și procedurile statelor membre de consum. Încălcarea acestor obligații pentru trei perioade de declarare consecutive va conduce la excluderea respectivului comerciant din OSS (considerând că suma datorată pentru fiecare perioadă de declarare este mai mare de 100 de euro), cu posibilitatea (re)înregistrării pentru aplicarea regimului/regimurilor OSS după trecerea unei perioade de carantină de doi ani”, a subliniat Ancuța Stroescu.
Noile reguli de TVA privind comerțul electronic, ce sunt impuse de legislația europeană,
urmează să fie transpuse curând în Codul fiscal prin OUG, pentru a fi aplicabile de luna viitoare. Astfel, companiile stabilite în România vor putea folosi două regimuri speciale de TVA pentru comerțul online. Totodată, pentru a-și simplifica activitatea aferentă celor două regimuri speciale, firmele vor putea folosi
ghișeul unic de TVA al Fiscului.
Deși folosirea ghișeului OSS este opțională,
aplicația va simplifica foarte mult activitatea de declarare și plată a TVA-ului printr-o singură înregistrare (cei care nu folosesc OSS trebuie să se înregistreze în fiecare stat membru UE în care prestează servicii sau livrează bunuri pentru declararea și plata TVA-ului).
În prezent, declararea și plata TVA-ului se fac în statul membru UE în care este clientul dacă firmele din România depășesc un plafon de vânzări la distanță de
35.000 de euro (în anul curent sau în anul precedent). Dacă vânzările sunt de până la 35.000 de euro, declararea și plata TVA-ului se fac în statul în care e stabilită firma. De la 1 iulie, acest plafon va fi de
10.000 de euro. Cu alte cuvinte, de acest plafon depinde stabilirea locului în care se datorează TVA.
Atenție! Pentru ca regimurile speciale de TVA să fie funcționale la 1 iulie 2021, Guvernul trebuie să adopte proiectul de OUG și să-l publice în Monitorul Oficial.