ACTUALIZARE (28.06.2021): Codul fiscal se modifică la 1 iulie 2021, prin OUG 59/2021, pentru a implementa în România noile reguli de TVA pentru comerțul electronic.
__________
Noile reguli de TVA privind comerțul electronic urmează să fie transpuse curând în Codul fiscal, pentru a fi aplicabile de luna viitoare. În acest sens, deja există un proiect de OUG în lucru la Guvern (cea mai recentă formă datează de zilele trecute, atunci când documentul a ajuns la Consiliul Economic și Social pentru avizare).
Cele două regimuri speciale de TVA vor fi strâns legate de ghișeul unic de TVA al Fiscului, în care firmele deja pot să se înregistreze de câteva luni. Deși folosirea ghișeului OSS este opțională, aplicația va simplifica foarte mult activitatea de declarare și plată a TVA-ului printr-o singură înregistrare (cei care nu folosesc OSS trebuie să se înregistreze în fiecare stat membru UE în care prestează servicii sau livrează bunuri pentru declararea și plata TVA-ului).
Așadar, ghișeul unic de TVA acoperă trei regimuri speciale - regimul nonUE, regimul UE și regimul pentru importuri. În esență, aceste regimuri speciale opționale permit comercianților să declare și să achite TVA-ul prin OSS, pentru statele în care aceștia nu sunt stabiliți, în statul membru UE în care sunt identificate (adică în statul în care și-au stabilit activitatea economică - România, în cazul nostru).
Așa cum scriam mai sus, vorbim de două regimuri speciale de TVA care vor fi folosite de firmele din România - regimul UE (care va fi reglementat la articolul 315 din Codul fiscal) și regimul pentru importuri (care va fi reglementat la articolul 315^2 din Codul fiscal). Regimul UE va fi folosit pentru prestările de servicii către clienți în UE, pentru vânzările intracomunitare online de bunuri și pentru livrările interne de bunuri (făcute numai de funizorii considerați). Regimul pentru importuri va fi folosit pentru vânzările online de bunuri importate cu o valoare de maximum 150 de euro.
Pentru a folosi unul dintre cele două regimuri speciale de TVA, firmele vor trebui să notifice Fiscul în avans. Totodată, e bine de știut că, în cazul regimului UE, comercianții vor folosi codul de TVA pe care deja îl au în România, însă, în cazul regimului pentru import, Fiscul le va aloca un cod suplimentar de TVA (pe formatul IMxxxyyyyyyz).
Important! În prezent, declararea și plata TVA-ului se fac în statul membru UE în care este clientul dacă firmele din România depășesc un plafon de vânzări la distanță de 35.000 de euro (în anul curent sau în anul precedent). Dacă vânzările sunt de până la 35.000 de euro, declararea și plata TVA-ului se fac în statul în care e stabilită firma. De la 1 iulie, acest plafon va fi de 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, de acest plafon depinde stabilirea locului în care se datorează TVA.
Se vor depune declarații speciale de TVA, întocmite în euro
Cei ce se vor înregistra în OSS vor depune online în aplicație declarații speciale de TVA prin care detaliază serviciile prestate și bunurile livrate ce pot fi declarate în regimul UE sau în regimul de importuri, odată cu TVA-ul datorat. Conform regulilor care vor apărea în Codul fiscal, o declarație specială de TVA se va depune trimestrial în cazul regimului UE, iar altă declarație specială de TVA se va depune lunar în cazul regimului pentru importuri.
În ambele cazuri, declarațiile speciale de TVA se vor depune până la sfârșitul lunii de după perioada fiscală vizată (trimestrul sau luna). Din proiectul aflat în lucru la Guvern reiese că firmele vor folosi modelele de declarații descrise în Regulamentul european 194/2020 (anexa III, mai precis).
Declarațiile speciale de TVA vor fi întocmite în euro, nu în lei, prevede proiectul de OUG. În acest sens, dacă sumele trebuie convertite în euro, se va folosi cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană în ultima zi a perioadei fiscale de raportare. În document este precizat astfel: „Cursurile de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrală Europeană pentru ziua respectivă (ultima zi a perioadei fiscale de raportare - n. red.) sau cele din ziua următoare, dacă nu sunt publicate în acea zi.”
Atenție! Cei care aplică regimurile speciale n-au scutiri de la depunerea declarațiilor. Declarațiile speciale de TVA vor trebui depuse „pe zero” dacă nu s-au prestat servicii sau nu s-au livrat bunuri. Totodată, acestea vor acoperi toate operațiunile vizate de regimul UE sau de regimul de import (cu alte cuvinte, firmele nu pot raporta selectiv operațiunile).
Referitor la plata TVA-ului, comercianții vor face o plată unică pentru TVA-ul datorat, către Fiscul de la noi. Evident, suma va trebui să acopere TVA-ul datorat către toate statele în care s-au prestat servicii sau s-au vândut bunuri (Fiscul se va ocupa de redirecționarea sumelor cuvenite altor state).
Plata TVA-ului se va face în conturi în euro care vor fi indicate de Fisc în timp util. Achitarea se va face fie odată cu depunerea declarației speciale de TVA, fie după depunerea formularului (dacă e depus înainte de termen), până la termenul-limită de depunere.
Atenție! Pentru ca regimurile speciale de TVA să fie funcționale la 1 iulie 2021, Guvernul trebuie să adopte proiectul de OUG și să-l publice în Monitorul Oficial.