avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Firma neplatitoare de TVA poate livra intracomunitar?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Firma neplatitoare de TVA poate livra intracomunitar?

Bună ziua, dacă suntem o firma neplatitoare de TVA, putem livra produse intracomunitar? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 13:46, 5 Noiembrie 2021
Puteți, dar nu știu dacă partenerii UE plătitori de TVA vă vor accepta acest statut.
Suntem retaileri, vindem la persoane fizice....Mulțumesc

Iulian Manea a scris:

Puteți, dar nu știu dacă partenerii UE plătitori de TVA vă vor accepta acest statut.

Buna ziua,

Trebuie sa monitorizati volumul vanzarilor catre persoane fizice.

Ca urmare a depasirii plafonului pentru vanzari la distanta stabilit in statul membru, furnizorii trebuie sa se inregistreze in acel stat membru.

Astfel:
- pana la atingerea plafonului, locul livrarii este in Romania,
- dupa atingerea acestui plafon locul livrarii este in statul membru de destinatie si se factureaza cu tva 27% daca livrati in Ungaria de ex

Art. 278 1 din Codul Fiscal prevede ca atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul de 10.000 euro este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.

Valoarea echivalenta in moneda nationala a statelor membre a pragului de 10.000 de euro se calculeaza prin aplicarea cursului de schimb publicat de Banca Centrala Europeana la data adoptarii Directivei (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta.

Pentru Romania, valoarea echivalenta in moneda nationala este de 46.337 lei.

La inregistrare in sistemul OSS in Romania:

-Se depune o declaratie de incepere a activitatii
-Ulterior se notifica, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.

Pana la sfarsitul urmatoarei luni de la incheierea fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA indiferent daca au fost sau nu efectuate livrari de bunuri pentru care se utilizeaza regimul special.

Declaratia se intocmeste in euro.

Inregistrarea in sistemul OSS se realizeaza dupa depasirea plafonului de 10.000 euro.

Regimul special permite efectuarea livrarilor la distanta fara obligatia inregistrarii in fiecare stat membru de consum, colectarea TVA, declararea si plata se face catre autoritatile din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota tva la vanzarea catre persoane fizice din marea britanie Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Conform Art. 132 Al (5) : Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrării pentru vânzările la distanţă efectuate din România către alt ... (vezi toată discuția)
Facturi externe adrianabresug adrianabresug suntem platitori de tva si vrem sa facem o livrare externa catre o persoana fizica din belgia ,factura se face cu tva ?Numai in cazul in care ni se transmite ... (vezi toată discuția)
Dilema tva la pfa neplatitor de tva ghita3001 ghita3001 Buna ziua, Detin un magazin online in care doresc sa vind produse importate din comunitatea europeana. Am urmatoarea situatie la care nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)