avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cota TVA la vanzarea catre persoane fizice din Marea ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cota TVA la vanzarea catre persoane fizice din Marea Britanie

Conform Art. 132 Al (5) : Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrării pentru vânzările la distanţă efectuate din România către alt stat membru se consideră în acest alt stat membru, în cazul în care livrarea este efectuată către o persoană care nu îi comunică furnizorului un cod de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de statul membru în care se încheie transportul sau expedierea, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) valoarea totală a vânzărilor la distanţă, efectuate de furnizor şi care presupun transportul sau expedierea bunurilor din România către un anumit stat membru, în anul calendaristic în care are loc o anumită vânzare la distanţă, inclusiv valoarea respectivei vânzări la distanţă, sau în anul calendaristic precedent, depăşeşte plafonul pentru vânzări la distanţă, stabilit conform legislaţiei privind taxa pe valoarea adăugată din statul membru respectiv, astfel de vânzări având locul livrării în statul respectiv; sau

b) furnizorul a optat în România pentru considerarea tuturor vânzărilor sale la distanţă, care presupun transportul bunurilor din România într-un anumit stat membru, ca având loc în respectivul stat membru. Opţiunea se exercită în condiţiile stabilite prin norme şi se aplică tuturor vânzărilor la distanţă, efectuate către respectivul stat membru, în anul calendaristic în care se exercită opţiunea şi în următorii doi ani calendaristici.

Eu inteleg din acest articol ca in cazul vanzarii catre o persoana juridica neimpozabila (de ex persoane fizice) TVA-ul care trebuie aplicat este cel de 24% pana in momentul in care se depaseste nivelul vanzarilor la distanta in Marea Britanie, moment in care acesta tranzactie nu mai e impozabila in Romania ci, in Marea Britanie si se aplica cota de 20%. Este corect ceea ce am inteles eu?
Si as mai avea o intrebare...factura o pot inregistra in lire, nu? Si mai am obligatia de a face si factura in lei.
Pragul vanzarilor la distanta trebuie convertit din lire in leu nu din lire in euro, nu?
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 19:12, 29 Octombrie 2013
Da, in functie de tara, daca depasesti pragul trebuie sa platesti TVA in tara respectiva.
Trebuie sa notifici finantele din RO ca esti obligata sa platesti tva in alta tara ca sa eviti dubla impunere.( doar pt fact respective). In rest platesti TVA in Ro sau facturezi scutit ( in functie de situatie).
Factura o poti emite in orice limba si moneda dar cu conditia ca TVA ul sa fie trecut in lei ( oricat ar fii acesta 0 sau nu).
Pragul trebuie sa l iei din legislatia tarii respective .Nu are treaba cu a noastra, deci nu trebuie convertit in lei. Daca ai facturat in lei, iei cursul de pe banca tarii respective si convertesti fact in moneda de acolo.
PS: Mare atentie cu aceste facturi ca sunt in "risc major de control".
Mai am o problema...
Am vazut ca plafonul de vanzari in Regatul Unit este de 70000 GBP adica echivalent in euro 109598.
Este corect ca eu sa emit factura in moneda lor nationala, lire (GBP) sau trebuie in euro.
Daca emit factura in GBP convertesc acel echivalent in euro in lei si aflu plafonul?
Corect este in orice moneda, tva ul trebuie sa fie neapart in lei( dar poti sa pui si a doua linie cu lire sau euro...sau mai multe)
Cand calculezi CA trasnformi in moneda lor - lire, la cursul afisat pe BNR- ul lor din Anglia.( daca este in alta moneda factura)
Nu inteleg un aspect....
Acel plafon de vanzari la distanta de 70000 GBP trebuie transformat in functie de cursul publicat de Banca Nationala din Romania sau in functie de Banca Nationala din Marea Britanie?
Banca UK.
Tot ce facturati transformati in lire la cursul de pe BNR ul lor. Asta daca nu cumva legislatia din UK are anumite exceptii ( cum sunt si la noi). Trebuie cercetat in legislatia lor. Nu aveti treaba cu a noastra decat sa faceti nottificarea la finante ca o sa platiti TVA in UK.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comert online (vanzare la distanta) intracomunitar si tva-ul in factura Discreet Discreet Buna ziua, Operez un magazin online prin care vand produse in regim de vanzare la distanta atat in Romania cat si in spatiul intracomunitar. Nelamurirea ... (vezi toată discuția)
Firma neplatitoare de tva poate livra intracomunitar? Ursacescu Ursacescu Bună ziua, dacă suntem o firma neplatitoare de TVA, putem livra produse intracomunitar? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Facturi externe adrianabresug adrianabresug suntem platitori de tva si vrem sa facem o livrare externa catre o persoana fizica din belgia ,factura se face cu tva ?Numai in cazul in care ni se transmite ... (vezi toată discuția)