Concret, după ce se vor aplica, noile reguli vor oferi o protecție mai bună celor ce au avut de suferit din cauza unui accident rutier, inclusiv în cazul accidentelor cauzate de șoferi din alte țări ale UE.
În plus, victimele accidentelor vor fi despăgubite și în cazul în care firma de asigurări a celui responsabil intră în faliment, deoarece noile reguli vor obliga organismele naționale de compensare să acopere costurile în aceste situații.
Totodată, prin noile reglementări este vizată și armonizarea limitelor minime de răspundere acoperite prin asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) la nivelul UE. Asta înseamnă că toate țările UE vor trebui să folosească următoarele limite minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA:
- 1,22 milioane de euro - pentru pagube materiale, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate;
- 6,07 milioane de euro - pentru vătămări corporale și decese, indiferent de numărul victimelor.
Apoi, pentru a elimina situațiile în care se circulă cu mașini neasigurate, viitoarea directivă europeană va permite verificarea transfrontalieră a asigurărilor RCA.
De asemenea, potrivit viitoarelor reguli privind asigurările obligatorii, asigurătorii din toate țările membre UE vor fi obligați să ia în considerare istoricul de daune al oricărui cetățean UE, indiferent de țara emitentă, și să-l folosească la aplicarea unor eventuale reduceri de preț la polițele RCA (sistemul bonus-malus).
Atât prețurile polițelor RCA emise la nivelul UE, cât și acoperirea oferită de diverși asigurători vor putea fi comparate prin noi instrumente gratuite și independente.
Nu în ultimul rând, noile norme vor permite excluderea de la obligativitatea asigurării a vehiculelor non-rutiere (tractoare de grădină, scutere de mobilitate, mașini de jucărie), a celor destinate sporturilor cu motor și a bicicletelor electrice.
Atenție! Aceste reguli nu se aplică acum la nivelul UE. Noile reguli vor începe să se aplice la 24 de luni de la intrarea în vigoare a noii directive. Dar acestea trebuie transpuse de autoritățile de la noi în legislație pentru a se aplica efectiv.
Comentarii articol (1)