Totuși, autoritățile de la noi spun că e nevoie de unele reglementări naționale pentru ca certificatul verde să devină aplicabil și în România. În paralel, aplicația online prin care se va putea descărca acesta încă este în proces de ajustare.
„Aici se lucrează foarte intens, de mai multe luni de zile, dar în special în ultimele două săptămâni, pentru finalizarea tuturor acestor detalii. Din punct de vedere tehnic și operațional, suntem aproape finalizați cu toată aplicația tehnică. Mai trebuie armonizată legislația și aliniată la prevederile legislative europene”, a explicat joi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Național de Vaccinare.
Conform sursei citate, astăzi sau mâine ar trebui să fie puse lucrurile la punct pentru ca certificatul digital privind COVID-19 să devină operațional începând de joi. Teoretic, chestiunile legislative necesare vor veni prin ordonanță de urgență.
„Acest lucru se va întâmpla în zilele următoare. Noi o să comunicăm cel mai probabil luni-marți, când o să finalizăm absolut toate detaliile. Sunt elemente particulare pe care le mai calibrăm în aceste zile. (...) România îl va avea gata la 1 iulie, așa cum am promis, însă am dori să intrăm în alte detalii suplimentare luni sau marți, când o să comunicăm în totalitate pe acest subiect. (...)
Există un regulament european care a fost publicat și noi trebuie să ne aducem la zi legislația în vigoare, în conformitate cu prevederile acestui regulament. Sunt chestiuni noi din punct de vedere legislativ și, practic, trebuie create. Va fi, cel mai probabil, o ordonanță de urgență. Se lucrează, cum vă spuneam, de câteva săptămâni bune deja. Nu era o chestiune nouă, noi ne-am pregătit din timp, au fost făcute inclusiv teste cu gateway-ul european. Deci, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere legislativ, suntem în grafic, însă se lucrează efectiv la ultimele detalii”, a completat Andrei Baciu.
Evident, va exista o perioadă inițială de tranziție în care vor putea fi folosite în paralel atât certificatul verde privind COVID-19, cât și documentele folosite în prezent.
„Pentru toate datele introduse până la 1 iulie 2021, vom avea o perioadă de tranziție de șase săptămâni, tocmai pentru că nu poți să te aștepți ca o populație de 450 de milioane de persoane să își schimbe un comportament de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta. Și atunci există o perioadă de tranziție de șase săptămâni în care vor putea fi folosite atât certificatul digital european în forma fizică sau pe smartphone, cât și varianta clasică de certificat de vaccinare sau adeverință de testare”, a conchis secretarul de stat.
În momentul de față, știm doar vag cum vom obține versiunea electronică a certificatului digital privind COVID-19. În esență, va exista o aplicație online interconectată atât cu registrul național de vaccinare (baza de date a persoanelor vaccinate în România), cât și cu CoronaForms (baza de date a persoanelor testate pozitiv sau negativ), prin care se va putea descărca documentul. Doar că nu știm ce pași vor trebui urmați efectiv pentru a obține documentul.
Totodată, nu se știe exact nici cum se va obține versiunea tipărită a certificatului verde. Teoretic, documentul fizic ar trebui emis direct de către centrele de testare sau de către centrele de vaccinare, de exemplu. Indiferent de format, nu știm acum nici cât timp va dura de la vaccinarea completă sau de la testare până la intrarea efectivă în posesia certificatului (dacă versiunea tipărită ar putea fi dată mai rapid, rămâne de văzut cât va dura actualizarea sistemului pentru a permite obținerea versiunii electronice).
Cert este că certificatul verde va putea fi obținut în trei forme:
- certificatul care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului, care este eliberat în statul în care s-a făcut efectiv vaccinarea;
- certificatul care atestă existența unui rezultat negativ la testarea pentru depistarea COVID-19 (teste RT-PCR, LAMP, TMA și antigenic rapid), care este eliberat în statul în care s-a făcut testarea (indică tipul testului, data efectuării și rezultatul);
- certificatul care atestă vindecarea în urma infectării cu SARS-CoV-2, care este eliberat în urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR, LAMP sau TMA; certificatul se emite după cel puțin 11 zile de la confirmarea infectării prin testare și este valabil cel mult până în a 180-a zi de la confirmarea infectării prin testare.
Documentul emis de o țară din UE va fi recunoscut și acceptat în oricare altă țară din UE (inclusiv Liechtenstein, Elveția, Islanda și Norvegia), atunci când cetățenii Uniunii pleacă peste granițe. Verificarea documentului la intrarea într-o țară din UE se va face prin simpla scanare a codului QR care va figura pe fiecare certificat. Certificatul va ușura călătoriile în interiorul UE în contextul actual al pandemiei de coronavirus. Urmărește subiectul aici.
Comentarii articol (0)