IMM Invest a fost conceput să ajute firmele cu accesarea mai ușoară a împrumuturilor bancare, ajutorul concret al statului constând în garantarea (aproape integrală) a creditelor, însă vorbim și de acoperirea dobânzilor (pentru o perioadă anume) și a altor costuri.
Prin OUG nr. 67/2021, Guvernul a prelungit accesarea ajutorului de stat și a adus totodată și alte modificări mecanismului, ca urmare „a prelungirii de către Comisia Europeană a valabilității Cadrului temporar până la data de 31 decembrie 2021, precum și a extinderii sferei de aplicare a acestuia prin majorarea plafoanelor aferente anumitor măsuri, cumulat cu rezultatele pozitive obținute până în prezent în implementarea programului IMM Invest România și ținând cont că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea continuării și relansării activității economice”, potrivit notei care însoțește ordonanța.
Schema de ajutor va fi deschisă până la 31 decembrie 2021, granturile putând fi plătite până la 31 decembrie 2022. În afară de asta, Guvernul a ridicat substanțial plafoanele de ajutor pentru Agro IMM Invest:
- 225.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, acum plafonul fiind la 100.000 de euro;
- 270.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, plafonul actual fiind la 100.000 de euro;
- 1.800.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar.
Apoi, Guvernul a mai modificat și dimensiunea împrumuturilor pentru IMM Invest și Agro IMM Invest în funcție de necesarul de lichidități - acum e prevăzut necesarul pe 18 luni, însă ordonanța recentă distinge între două categorii de companii:
- 18 luni în cazul IMM-urilor;
- 12 luni în cazul întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie.
„Până la data prezentei în cadrul programului IMM Invest România au fost acordate garanții de stat în valoare de 14.891.971.195 lei, iar în cadrul subprogramului Agro IMM Invest - în valoare de 527.397.234 lei”, scrie în nota care însoțește ordonanța.
„Peste 15.500 de IMM-uri au aplicat pe platforma imminvest.ro de la începutul acestui an. În primele 69 de zile de la operaționalizarea programului IMM INVEST, IMM-urile participante au beneficiat de un număr de 6.290 de credite, aferente valorii totale de finanțare de 5,2 miliarde lei.
Valoare garanțiilor acordate până în prezent însumează 4,3 miliarde lei și reprezintă 37% din totalul plafonului alocat pentru anul 2021”, declara miercuri ministrul finanțelor, Alexandru Nazare.
Atenție! Chiar dacă ordonanța a apărut în Monitorul Oficial, dispozițiile de mai sus se vor aplica numai după ce vom primi autorizare de la Comisia Europeană. Dar cererile de finanțare depuse până la data de 30 iunie 2021 și aflate în curs de analiză vor beneficia de noile prevederi.