După ce a apărut Legea nr. 129/2019 - noul cadru legal pentru prevenirea spălării banilor - regulile privind activitatea caselor de schimb valutar trebuia adaptate printr-un nou act normativ - o hotărâre de Guvern - iar un proiect în acest sens a stat mai bine de un an în dezbatere publică.
Abia astăzi regăsim în Monitorul Oficial HG nr. 1096/2022, prevederile sale urmând să intre în vigoare, în cea mai mare parte, în 60 de zile de la publicare adică din 5 noiembrie 2022. Regimul sancționatoriu va intra în vigoare în 10 zile de la data intrării în vigoare a HG-ului, adică pe 15 noiembrie. Când va intra în vigoare, HG-ul publicat azi va înlocui Ordinul MFP nr. 664/2012. Între timp, adică în perioada de 60 de zile care urmează, mai trebuie adoptate o serie de acte normative subsecvente.
Printre altele, pentru a solicita autorizarea unei case de schimb valutar, va trebui, conform noului HG, să se demonstreze existenţa unui capital social, subscris și vărsat, de minimum 350.000 lei, dar fără necesitatea dovedirii provenienței banilor.
Condiția aplicabilă în prezent, potrivit căreia capitalul social minim necesar pentru înființarea și autorizarea caselor de marcat trebuie să fie de cel puțin 75.000 de euro, sumă pentru care trebuie demonstrată proveniența, va fi astfel înlocuită. „De-a lungul timpului, în procesul de autorizare, s-a constatat că este dificil de verificat de către Comisie proveninența sumei de 75.000 de euro, întrucât în declarația notarială se pot menționa diverse sume, care nu pot fi justificate întotdeauna cu documente (ex: dar de nuntă, împrumut de la prieteni etc.)”, potrivit notei care a însoțit proiectul de hotărâre.
Comentarii articol (0)