„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 28 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în ipoteza în care partea nu a demarat sau nu a finalizat, în termenul acordat, procedura de intrare în legalitate, iar autoritatea nu a obţinut o hotărâre de demolare a construcţiei, termenul stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei este unul de recomandare”, a stabilit luni Înalta Curte în RIL-ul din dosarul nr. 800/1/2021. Decizia ICCJ nr. 10 din 28 iunie 2021 a apărut azi în Monitor și a devenit general obligatorie.
„Fără a nega pericolul social al faptelor de construire fără a obține în prealabil autorizațiile necesare, nu poate fi omis faptul că viziunea legiuitorului a fost aceea de a încerca menținerea acestor construcții, în măsura în care întrunesc condițiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, precum și toate condiționările legale aplicabile.
Ar fi așadar contrară rațiunii reglementării ca simpla depășire a termenului stabilit în vederea intrării în legalitate să atragă desființarea construcțiilor”, motivează Curtea.
În articolul la care se face referire în decizie e prevăzut că, odată cu amenda dată pentru lipsa autorizației sau pentru nerespectarea acesteia, prin procesul-verbal de contravenție se dispune:
- oprirea executării lucrărilor
- precum și, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizației sau de desființare a lucrărilor executate fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției.
Ce mai prevede articolul 28:
- decizia menținerii sau a desființării construcțiilor realizate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administrației publice competente, pe baza planurilor urbanistice și a regulamentelor aferente;
- măsura desființării construcțiilor se aplică și în situația în care, la expirarea termenului de intrare în legalitate stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției, contravenientul nu a obținut autorizația necesară.
Judecătorii români nu au avut un punct de vedere unitar cu privire la situațiile în care cel amendat nu cere sau nu finalizează obținerea autorizației în termenul impus de autorități prin acel proces-verbal de contravenție - dacă autoritățile nu obțin nici ele o hotărâre de demolare, cum ar trebui interpretată legea cu privire la acel termen? E imperativ sau de recomandare?
Pe de o parte, reiese din actul de sesizare a Curții, s-a considerat de către instanțe că termenul nu e unul imperativ, ci de recomandare - ceea ce înseamnă că cel sancționat se poate adresa autorității pentru intrarea în legalitate și o poate face până la momentul când e chemat în judecată de aceasta pentru a desființa lucrările ilegale sau pentru a le încadra în prevederile autorizației (sancțiunea supremă, dacă putem spune așa). Astfel spuneau judecătorii, autoritățile nu au dreptul să refuze cererile doar pe motiv că termenul de procesele-verbale de contravenție a fost depășit, pentru că intrarea în legalitate s-ar putea face oricând până când partea amendată e chemată în instanță. În plus, de multe ori termenul nu poate fi respectat din motive independente de cel care face cererea.
De altă parte s-au situat restul instanțelor sesizate cu astfel de cereri, care au considerat că termenul e unul imperativ - finalitatea fiind asigurarea disciplinei în construcții.
În decizia sa, Curtea a stabilit că termenul respectiv este unul de recomandare. Asta înseamnă că inclusiv în ipoteza în care termenul impus prin procesul-verbal este depășit, partea sancționată poate să continue demersul de intrare în legalitate și autoritățile nu au motiv să-i blocheze demersul de obținere a unui certificat de urbanism, de exemplu. Atâta timp cât nu s-a ajuns la momentul în care cel sancționat să fie chemat în instanță de autorități pentru a demola construcția ilegală sau pentru a o aduce în parametrii cuprinși în autorizația deținută, acesta are timp să încerce intrarea în legalitate, așa cum prevede legea.