Legea nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost adoptată de Parlament în 2019, iar miercuri a fost publicată în Monitorul Oficial, modificările urmând să se aplice efectiv din 7 februarie 2020.
Printre modificări se numără, cum am menționat și mai sus, prevederea expresă a unui remediu pentru cei care au construit fără o autorizație de construire și vor să intre în legalitate.
În esență, cei care au construit fără autorizație de construire vor putea să obțină un certificat de atestare/adeverință privind edificarea unei construcții (care le-ar permite și înscrierea în Cartea Funciară a imobilului). Pentru a putea obține un astfel de certificat/adeverință, va fi necesară îndeplinirea unei serii de condiții:
- construcția să fi fost făcută fără autorizație de construire;
- aplicarea unor sancțiuni nu mai este posibilă, din cauză că s-a împlinit termenul de prescripție;
-
a fost făcută o expertiză tehnică cu privire la „respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și
a unei documentații cadastrale”; - prin expertiză s-a constatat respectarea condițiilor menționate la punctul precedent.
Atenție! Cum menționasem și mai sus, una din condițiile esențiale pentru operarea acestui remediu este împlinirea termenului de prescripție pentru aplicarea sancțiunilor relevante („expirarea” perioadei în care pot fi aplicate astfel de sancțiuni).
Acest lucru este important de menționat pentru că, atunci când cineva este sancționat pentru construire ilegală, autoritățile dispun „oprirea executării lucrărilor, precum și, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizației sau de desființare a lucrărilor executate fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției”, conform Legii nr. 50/1991.
Prin urmare, există posibilitatea ca, într-o astfel de situație, autoritățile să acționeze în felul menționat aici și, dacă persoanele vizate nu se conformează, să se ajungă la demolarea („desființarea”) construcțiilor ridicate ilegal. Într-o atare situație nu va mai opera remediul prezentat în cadrul acestui articol, pentru că deja construcția va fi fost demolată pentru neintrarea în legalitate. Sau persoana vizată va intra în legalitate, ceea ce va scăpa de orice probleme persoana vizată.
Modificarea apare în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat că lipsa unei autorizații de construcție determină imposibilitatea înscrierii dreptului de proprietate în Cartea Funciară (condiție esențială pentru a putea beneficia, cu adevărat, de ceea ce oferă dreptul de proprietate).
Comentarii articol (24)