avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie?

buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere acum aprox. 10 ani,fara autorizatie de constructie. ce se poate face pentru a fii trecute in legalitate? daca se poate!:(
Cel mai recent răspuns: elsa2016 , utilizator 16:18, 8 Noiembrie 2019
Depuneti la primarie o cerere de intrare in legalitate. Veti parcurge toti pasii obisnuiti unei autorizari.
Avantajul : obtineti toate aprobarile necesare si intrati in legalitate.
Dezavantaje:
- o eventuala amenda de la primarie( oricum mai mica decat amenda pe care ati putea-o primi in caz de autosesizare sau in urma unei reclamatii de la un "prieten")
- expertul considera ca nu s-au respectat normele privind siguranta in constructii si sa ceara demolarea.
Daca prin intrarea in legalitate va referiti doar la intabularea dreptului de proprietate asupra extinderilor respective in cartea funciara... atunci raspunsul este urmatorul, dat de Legea nr. 7/1996:
"Art. 36. - (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor semnat de reprezentantul autorităţii locale sau a unui certificat eliberat de autoritatea locală pe raza căreia este edificată construcţia, precum şi a unei documentaţii cadastrale.
(2) În cazul construcţiilor realizate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, înscrierea se face în baza:
a) autorizaţiei de construire sau, în lipsa acesteia, a certificatului, prin care se atestă informaţiile referitoare la construcţie şi deţinătorul acesteia, conform evidenţelor fiscale sau, după caz, celor din registrul agricol, eliberat de primarul unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasată această construcţie;
b) documentaţiei cadastrale."
In concluzie, este necesar un certificat emis de primarie din care sa reiasa extinderile respective pentru care nu au fost emisa autorizatie de construire.
Daca intrebarea se refera si la intrarea in legalitate in ceea ce priveste autoritatile locale... nu prea stiu sa va raspund aici.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
Ciprian Maftei, Consilier juridic
buna ziua . multumesc pentru raspuns! la primarie am fost deja ni s-a spus sa consultam un expert topograf si ca este nevoie de o delaratie din partea bunicii ca ar fi construit fara autorizatie si in ce an! dar problema e ca bunica este in varsta si foarte bolnava nu poate nici macar sa vorbeasca sau sa semneze ceva! in cazul unei amenzi care banuiesc ca ar fi pe numele ei, ce se poate intampla? :-/
Este cam dificil de intrat in legalitate. La primarie va da decat o amenda de 1000-1500 lei si un certificat de urbanism cu o gramada de avize si expertize de realizat. E de durata si de umblat, indiferent de zona unde va aflati. Ca sa fiu exacta in sfaturi trebuie sa stiu mai multe informatii.
Care e situatia cu Ordonanţa 7/2011 conform careia nu se mai admit astfel de intrari in legalitate? Se poate eluda in vreun fel? Sunt direct interesat pt. o adaugire de terasa acoperita si beci la casa construita cu AC.

Alte discuții în legătură

Intrare in legalitate casa construita in 1960 Scortzishor Scortzishor Buna ziua, as dori sa stiu cum pot intra in legalitate in privinta unei case (78mp) cu teren (200mp), casa construita prin anii 1960, am actul de proprietate ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie vartopeanu vartopeanu Buna seara,am si eu o mica problema: In 2006 am achizitionat un teren in judetul sibiu intr-o zona de pensiuni.Am construit pe acest teren o casa fara sa am ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie ladaru ladaru cum se poate intabula o constructie construita acum vreo 40 de ani fara autorizatie de construire, exista ceva lege care sa specifice ca o constructie care are ... (vezi toată discuția)