Intervenția se face gradual, în funcție de situație, prin următoarele metode:
- alungarea prin diverse mijloace;
- tranchilizarea și relocarea;
- extragerea prin eutanasiere sau împușcare.
Cel mai drastic mod de intervenție asupra urșilor care obișnuiesc să pună astfel în pericol sănătatea și viețile oamenilor, respectiv extragerea acestora prin eutanasiere sau împușcare, se va folosi doar în următoarele situații:
- dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate și gradul de risc crește;
- dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;
- dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
- în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;
- dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
- dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
În orice caz, potrivit modificărilor recente, intervenția nu va putea dura mai mult de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenției în totalitate, activitatea se va închide, prin completarea și semnarea raportului de eveniment, și se va stabili o intervenție ulterioară.
Apropo de echipa de intervenție, aceasta va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care va fi, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar.
Potrivit OUG nr. 81/2021, cei care împiedică o astfel de intervenție imediată pot fi sancționați, în prezent, cu amenzi între 7.000 și 10.000 de lei. Totuși, de sâmbătă, contravenția dispare, fiind înlocuită de neîntocmirea, de către participanții la intervenție, a raportului evenimentului, în termen de 24 de ore de la încheierea acestuia. Amenzile rămân aceleași.
Comentarii articol (1)