Executivul propune modificarea articolului 5 din OUG 81/2021, prin introducerea unui nou alineat care prevede că, prin excepție de la procedurile graduale existente, în cazul în care prezența exemplarelor de urs este semnalată în intravilanul localităților, intervenția imediată asupra acestora se efectuează prin oricare dintre metodele prevăzute de actul normativ. Aceste metode includ alungarea, tranchilizarea și relocarea, sau extragerea prin eutanasiere sau împușcare.
Această modificare ar permite extragerea exemplarelor de urs care se află în perimetrul intravilan și care prezintă un comportament deviant, pierzându-și caracterul sălbatic, obișnuindu-se să caute hrană în localități și devenind agresive.
Legislația actuală obligă instituțiile statului să garanteze drepturile constituționale fundamentale, cum ar fi dreptul la viață, integritate corporală și proprietate. În acest context, OUG 81/2021, care reglementeaza procedurile în cazul atacului urșilor, a stabilit o serie de măsuri de intervenție graduală în cazul atacurilor urșilor bruni, incluzând alungarea, tranchilizarea și relocarea, sau extragerea prin eutanasiere sau împușcare. În prezent, aceste măsuri se aplică succesiv și gradual, în funcție de nivelul de risc pe care îl prezintă animalul.
Cu toate acestea, după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului noii ordonanțe, măsurile existente nu au fost eficiente în prevenirea și combaterea atacurilor urșilor în intravilanul localităților. În consecință, se constată o creștere continuă a numărului de atacuri asupra persoanelor, a prezenței urșilor în spații publice și private, și a pagubelor materiale în gospodăriile populației.
Unul dintre motivele invocate a acestei ineficiențe este faptul că procedurile actuale impun echipelor de intervenție să efectueze mai multe acțiuni preliminare (alungare, tranchilizare, relocare) înainte de a putea înlătura imediat pericolul, iar aceste amânări au condus uneori la atacuri soldate cu mutilări sau pierderea de vieți.
De asemenea, măsurile de prevenție implementate, cum ar fi gardurile electrice, tomberoanele anti-urs, alungarea și relocarea, s-au dovedit insuficiente. Relocarea, în special, este dificilă din cauza lipsei de acord al gestionarilor fondurilor cinegetice și poate reprezenta ”doar o mutare a problemei, nicidecum înlăturarea pericolului”.
Prin urmare, scopul principal al noii ordonanțe de urgență este de a crea un cadru legal pentru o intervenție imediată și eficientă în intravilanul localităților, cu rezultate rapide în reducerea conflictelor om-urs.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordonanță trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)