Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Grecia intră în zona galbenă, Spania trece în zona roșie
CNSU a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Sunt câteva schimbări importante în ceea ce privește țările preferate de români ca destinație de vacanță.
Chirie sau credit? Ce este mai convenabil în București și care este situația în alte capitale din regiune
Datele oficiale arată că în prezent circa 96 la sută dintre români sunt proprietarii locuințelor în care trăiesc. Estimările analiștilor vorbesc însă de procente ceva mai mici. Potrivit acestora, între 7 la sută și 15 la sută dintre locuințe sunt închiriate. Analiștii imobiliari se așteaptă atât la creșterea prețurilor apartamentelor, cât și a chiriilor.
„Sunt mai multe motive aici: un prim motiv este legat de creșterea prețurilor locuințelor, atunci când locuințele devin mai greu accesibile pentru clienți, pentru a le cumpăra, chiria devine mai mult decât o idee, are chiar sens economic”, explică Gabriel Blăniță, consultant imobiliar.
Potrivit unui studiu recent, în București, pentru un apartament de 45 de metri pătrați, rata lunară medie se ridică la 420 de euro, pe când chiria ajunge la 470 de euro. Bucureștiul și Varșovia sunt singurele capitale din estul și centrul Europei unde există o astfel de situație. Astfel, rata la creditul pentru un apartament este cu 12% mai mică decât chiria. În Praga, în schimb, rata este cu 40% mai mare decât chiria.
„Când ne uităm la gradul de accesibilitate a unui credit bancar trebuie să avem în vedere faptul că acum trăim niște perioade pe care nu le-am întâlnit prea des în istorie, respectiv perioade îndelungate cu dobânzi foarte mici”, spune Gabriel Blăniță.
Comentarii articol (0)