avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... darea in plata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

darea in plata

Buna ziua!

Am un apartament , luat cu credit in CHF. Nu mai conteaza suma de plata, rata oricum s-a triplat din 2007 pana acum. Stiti cu totii care erau preturile unui apartament nou atunci.

Am unde sa stau, mai detin 2 imobile in Bucuresti, deci, nu e problema.... Mai detin unul si la Pitesti, orasul in care m-am nascut.

Nu sunt in incapacitate de plata, n-am fost nicio secunda. Mai mult, am abilitat banca de la care am luat creditul sa-mi traga banii din cont in ziua platii, ca sa nu mai stau pe la cozi , pe la ghisee sa platesc.

Una peste alta, discutand si cu un evaluator de proprietati imobiliare zilele trecute, am ajuns la concluzia ca nu se merita sa mai platesc.......desi, repet, nu se pune problema de incapacitate de plata.

Ce pot face ca sa beneficiez de legea darii in plata? Care sunt etapele unui astfel de demers si, dupa parerea dvs ca specialisti in drept, cam cat dureaza? O luna, doua luni? 6 luni?

Orice sfat este binevenit!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 10:36, 3 Iunie 2016
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa verificati daca indepliniti conditiile prevazute de lege:
"Pentru stingerea creantei izvorand dintr-un contract de credit si a accesoriilor sale prin dare in plata trebuie indeplinite, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) creditorul si consumatorul fac parte din categoriile prevazute la art. 1 alin. (1), astfel cum acestea sunt definite de legislatia speciala;
b) cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depasea echivalentul in lei al 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua incheierii contractului de credit;
c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta;
d) consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea prezentei legi. "




Trebuie sa aveti in vedere faptul ca fiecare banca are propriile conditii pentru acceptarea darii in plata, iar una din apararile cele mai frecvente vizeaza buna-credinta a debitorului
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2016
gi-jane2, moderator
Atâta vreme cât indepliniți condițiile legale, nicio Bancă nu va putea să refuze darea în plată.
Nu are nicio relevanță buna sau reaua credință, niciuna.
Nu se poate spune cât durează, dar nici nu contează. Dacă depuneți notificarea, se suspendă plățile și nu vă mai pot cere să plătiți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare legea darii in plata teren Universul_tau Universul_tau Buna ziua, Am si eu nevoie de un raspuns privind aplicarea legii darii in plata. Situatia este urmatoarea: Am un credit in CHF pe 25 - 30 ani - echivalentul ... (vezi toată discuția)
Darea in plata a unui imobil aura_b aura_b Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti daca prevederile Legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor ... (vezi toată discuția)
Darea in plata a unui bun imobil aura_b aura_b Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti daca prevederile Legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor ... (vezi toată discuția)