ACCES PREMIUM
De ce premium?
TVA-ul considerat inclus în venitul reconstituit de către Fisc în cazul unei fraude de TVA e mai mic decât cel care ar fi fost stabilit în mod obișnuit
Sumele provenite din operațiuni ilicite ale persoanelor impozabile în scopuri de TVA stabilite în urma unui control fiscal se consideră, în baza unei recente decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), ca incluzând TVA în cazurile în care această taxă nu mai poate fi recuperată ulterior, chiar dacă, spun specialiștii, acest TVA este inferior celui care ar fi fost, în mod obișnuit, stabilit peste prețul operațiunii. Acest lucru se întâmplă pentru respectarea legislației europene în materie de TVA. De asemenea, în funcție de speță, dacă se constată totuși că poate fi recuperat, TVA-ul respectiv va fi adăugat la preț.
Articolul continuă mai jos
Concret, conform recentei
decizii a CJUE nr. C-521/19, s-a hotărât că, la stabilirea valorii impozabile a unei tranzacții prin care s-a făcut evaziune fiscală,
sumele plătite și primite astfel cum au fost reconstituite de către autoritatea fiscală în cadrul unui control trebuie considerate ca incluzând deja TVA-ul. Această decizie constituie însă, în esență, conform precizărilor făcute pentru avocatnet.ro de către
Cristian Velcu, Tax Director în cadrul
Țuca Zbârcea & Asociații Tax, o replicare a hotărârii anterioare a CJUE în cauzele conexate din România C‑249/12 Tulică și C‑250/12 Plavoșin în cazul cărora, deși nu era vorba despre existența unei fraude, decizia a fost identică din perspectiva implicațiilor TVA și a fost pronunțată în sensul de a respecta legislația europeană de TVA.
“
La 1 iulie 2021, în cauza C-521/19 CB din Spania, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit: în situația unor fraude privind TVA, dacă TVA stabilită retroactiv de către autoritățile fiscale nu mai poate fi recuperată de la clienții operațiunilor desfășurate, atunci prețul perceput pentru aceste operațiuni includea deja TVA (astfel, valoarea TVA este mai mică decât cea care ar fi fost aplicată de către furnizor în mod legitim respectivelor operațiuni)”, a subliniat Cristian Velcu.
Această decizie, coroborată cu decizia în cauzele conexate din România amintite mai sus, conduce, din punctul de vedere al specialistului în taxe din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax, la o concluzie fără echivoc: “
indiferent de încadrarea penală a operațiunilor economice desfășurate (licite sau ilicite), dacă TVA nu a fost percepută inițial asupra prețului agreat și se constată prin control obligația colectării TVA, dar aceasta taxă nu mai poate fi recuperată ulterior de la client, prețul operațiunilor va fi considerat ca incluzând TVA. Practic, deși suma de TVA este inferioară celei care ar fi fost stabilită în mod obișnuit (peste prețul operațiunii), o astfel de reglementare asigură respectarea prevederilor și principiilor legislației UE privind TVA.”
“
Deși, în substanță, nu aduce nimic nou, este de așteptat ca decizia în cauza C-521/19 CB să influențeze o parte din cazurile curente și viitoare în materie penală deoarece autoritățile naționale nu se mai pot prevala de faptul că decizia similară anterioară în cauzele C‑249/12 Tulică și C‑250/12 Plavoșin nu ar fi acoperit și cazurile de fraudă. Totuși, va rămâne de stabilit, de la caz la caz, dacă TVA impus retroactiv de autorități mai poate fi recuperat de la clienții operațiunilor desfășurate (situație în care, TVA va fi adăugat la preț)”, a mai precizat Cristian Velcu.
Așadar, decizia reiterează câteva aspecte deja stabilite de către CJUE, acoperind totodată inclusiv cazurile de fraudă în materie de TVA.
În plus, în funcție de fiecare speță în parte, urmează să se stabilească în ce măsură poate fi recuperat TVA-ul impus în mod retroactiv de către autorități în cazul celor care au desfășurat operațiuni pe care nu le-au declarat la Fisc și pentru care nu au plătit taxe. Astfel, în contextul în care, în unele spețe, TVA-ul respectiv poate fi recuperat, acesta va fi adăugat prețului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.