Referitor la articolul publicat în ziarul "Ziua" din data de 8 mai 2004 intitulat "PNL criticã ineficienþa Executivului în cazul Bâstroe" care citeazã un comunicat de presã al PNL, MAE face urmãtoarele precizãri.
Proiectul ucrainean inaugurat oficial la 11 mai 2004 se aflã permanent în atenþia autoritãþilor române, ºi în special a MAE.
Problema canalului Bâstroe a fost abordatã atât de domnul Ion Iliescu, Preºedintele României în cadrul discuþiilor purtate cu omologul sãu ucrainean la recentul Summit de la Mamaia, cât ºi de domnul Adrian Nãstase, Primul-Ministru al României, în conþinutul unei scrisori transmise premierului ucrainean.
Problema a fost adusã în atenþia Comitetului de Miniºtri ai Consiliului Europei pentru Planificarea Teritoriului ºi a Direcþiei pentru Culturã ºi Patrimoniu Cultural ºi Natural a Consiliului Europei.
Ca urmare a demersurilor întreprinse de MAE la Comisia Internaþionalã pentru Protecþia Fluviului Dunãrea (ICPDR), cu prilejul reuniunii anuale ordinare a acestei organizaþii desfãºuratã la Viena în perioada 1-2 decembrie 2003 a fost adoptatã o rezoluþie prin care ICPDR a luat notã cu îngrijorare despre planurile de construire a Canalului Bâstroe în Delta ucraineanã a Dunãrii ºi l-a împuternicit pe preºedintele acestei organizaþii sã adreseze o scrisoare Guvernului Ucrainei, solicitându-i informaþii privind proiectul de construire a canalului, exprimându-ºi îngrijorarea legatã de posibilul impact asupra mediului înconjurãtor pe care construcþia canalului l-ar produce ºi accentuând asupra necesitãþii unei evaluãri cuprinzãtoare a acestui impact împreunã cu alte organisme internaþionale cu atribuþii în domeniul protecþiei calitãþii apei Dunãrii ºi Mãrii Negre - Comisia pentru Protecþia Mãrii Negre împotriva Poluãrii, Secretariatul Convenþiei de la Ramsar privind zonele umede de importanþã deosebitã, Programul UNESCO "Omul ºi Biosfera". Pânã în prezent, autoritãþile ucrainene nu au transmis nici un rãspuns la scrisoarea preºedintelui ICPDR care a fost transmisã Guvernului ucrainean la începutul anului 2004.
Urmare a cooperãrii dintre MAE ºi delegaþia parlamentarã românã la Adunarea Parlamentarã a Consiliului Europei a fost iniþiat un proiect de rezoluþie pe problema Bâstroe. Proiectul a fost transmis Comisiei pentru Mediu a Consiliului Europei, urmând sã fie adoptat în perioada urmãtoare.
Cu ocazia celei de-a treia Conferinþe a Pãrþilor la Convenþia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Cavtat, Croaþia, 1-2 iunie 2004), delegaþia românã participantã a ridicat problema canalului Bâstroe în plenul reuniunii, subliniind potenþialul impact negativ pe care proiectul ucrainean îl are asupra mediului înconjurãtor. Urmare a demersului românesc sus-menþionat, dublat de douã demersuri oficiale adresate în scris Secretarului Convenþiei Espoo de cãtre conducerea MAE ºi a Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor, oficialii europeni responsabili pentru aplicarea prevederilor Convenþiei Espoo au solicitat Comitetului de Implementare al Convenþiei sã ia mãsuri adecvate în cazul Ucrainei.
Domnul Adrian Nãstase, Prim-Ministru al României a adresat scrisori pe aceastã temã preºedinþiei irlandeze a UE ºi unor înalþi oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv domnului Romano Prodi, preºedintele forului european.
MAE a sesizat ºi Comitetul Permanent al Convenþiei de la Berna privind conservarea vieþii sãlbatice ºi a habitatelor naturale în Europa ºi Secretariatele Convenþiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontierã, al Convenþiei de la Ramsar privind zonele umede de importanþã deosebitã, al UNESCO - Programul "Omul ºi Biosfera", al Convenþiei de la Aarhus privind accesul publicului la informaþie în probleme de mediu precum ºi importante organizaþii neguvernamentale internaþionale (Greenpeace International).
Ministerul Afacerilor Externe va depune în continuare demersuri astfel încât partea ucraineanã sã-ºi îndeplineascã obligaþiile internaþionale care îi revin în problematica "Bâstroe". MAE considerã cã problemele de interes naþional nu trebuie sã constituie subiect de disputã politicã internã.
Comentarii articol (0)