În acest an, autoritățile au anunțat, pe diverse căi, mai multe modificări ale codurilor fiscale, care urmează a fi operate până-n decembrie. Dacă unele s-au concretizat deja prin acte oficiale, altele încă sunt în pregătire. Astfel, în viitorul apropiat, ne așteptăm să vedem modificări noi ce țin de SAF-T, comunicarea cu Fiscul, tratamentul fiscal al diurnelor și nu numai.
1. Introducerea în legislație a raportării SAF-T.Una dintre cele mai așteptate măsuri fiscale de digitalizare din ultimii ani este apariția
fișierului standard de audit de taxe. După mai multe întârzieri, implementarea SAF-T este pregătită pentru testarea, în sistem-pilot, chiar din acest an, urmând ca din 1 ianuarie 2022 să se treacă la obligativitatea sistemului pentru marii contribuabili.
Totuși, pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de modificarea prevederilor Codului de procedură fiscală, dar și de adoptarea unor ordine ale Fiscului. Informația reiese chiar din
ghidul recent publicat de Fisc despre SAF-T, în care scrie că
„Fișierul Standard de Control Fiscal SAF-T este reglementat prin art. [...] din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și prin OpANAF nr. [...]/2021 si OpANAF nr. [...]/2021”. Evident, avem acolo niște spații libere pentru că aceste aspecte încă n-au fost stabilite concret, așa că nu puteau fi trecute în ghid.
Stadiu actual: Proiectele de acte normative privind SAF-T încă n-au fost publicate în dezbatere publică.2. Contul obligatoriu în Spațiul Privat Virtual.De data aceasta ne referim la o măsură care deja a fost lansată în dezbatere publică. Este vorba de un proiect de OUG inițiat în mai 2021 de Ministerul Finanțelor pentru a modifica același Cod de procedură fiscală.
Documentul va introduce
obligativitatea contului în Spațiul Privat Virtual pentru toate companiile și persoanele fizice autorizate din România, în condițiile în care acesta este opțional în momentul de față. După ce prevederile proiectului vor intra în vigoare, documentele depuse în format fizic la sediile Fiscului nu vor mai fi luate în considerare.
Stadiu actual: Procedura de dezbatere publică a fost bifată, urmează discutarea în ședințele Guvernului și adoptarea proiectului.3. Modificări la tratamentul fiscal al diurnelor acordate de transportatorii rutieri.Un alt subiect de actualitate ține de
tratamentul fiscal al diurnelor acordate de transportatorii rutieri, pentru care Ministerul Finanțelor și-a asumat public
inclusiv modificarea legislației. Teoretic, asta ar trebui să includă modificări la Codul fiscal.
Conducerea ministerului și cea a Fiscului au avut întâlniri în martie 2021 cu reprezentanții transportatorilor și au promis clarificarea legislației. De ce? Pentru a veni cu soluții la problema reîncadrării diurnelor acordate în cazul detașărilor transnaționale în venituri de natură salarială, chestiune ce se întâmplă în urma controalelor fiscale.
Stadiu actual: Momentan, n-avem niciun proiect de act normativ în dezbatere pe această temă.4. Tratamentul fiscal al banilor de educație timpurie.În acest caz, este vorba de niște
facilități fiscale oficiale care au fost suspendate prin OUG până la finalul anului curent. Concret, ne referim la creditul fiscal aplicabil în cazul impozitului pe profit și la scutirea de taxe salariale pentru angajatorii care fac plăți pentru educația timpurie a copiilor salariaților.
Aceste două măsuri sunt suspendate în prezent, fiind înlocuite de o prevedere ce stabilește că cheltuielile pentru funcționarea creșelor și grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitată de 5% la impozitul pe profit (aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului).
Teoretic, Guvernul a promis că va clarifica situația până la momentul la care va expira suspendarea facilităților fiscale inițiale pentru educația timpurie. Sau, cel puțin, va prelungi situația actuală înainte de sfârșitul anului pentru a avea mai mult timp să găsească o soluție potrivită. Modificările vor fi făcute, în orice caz, la Codul fiscal.
Stadiu actual: Momentan, n-avem niciun proiect de act normativ în dezbatere pe tema corectării facilităților fiscale suspendate în prezent.5. Modificări privind accizele.Regimul accizelor din Codul fiscal urmează să fie modificat în curând,
un proiect de lege în acest sens fiind inițiat în iulie 2021 de Ministerul Finanțelor. Din moment ce vorbim de transpunerea la noi a unei directive europene, termenul-limită fiind
31 decembrie 2021, sunt șanse mari ca documentul să treacă mai rapid de Guvern și ulterior de Parlament.
Stadiu actual: Procedura de dezbatere publică a fost bifată, urmează discutarea în ședințele Guvernului și adoptarea proiectului, iar ulterior dezbaterea în Parlament și adoptarea finală.6. Modificări ce figurează în planul legislativ al Guvernului pentru anul 2021.Programul de legiferare al anului 2021 prevede mai multe modificări ale codurilor fiscale. Dacă unele, așa cum scriam, au fost oficializate deja (cele privind TVA-ul la comerț electronic, de exemplu) sau măcar inițiate și puse în dezbatere, altele încă se lasă așteptate.
Astfel, în programul pe 2021, Guvernul are în plan un proiect de lege de modificare a Codului fiscal pentru susținerea mediului de afaceri, însă singurul indiciu pe care-l primim este că măsura ar veni în contextul încasării cu dificultate a creanțelor.
Totodată, mai avem un proiect de lege de modificare a Codului fiscal pentru stimularea dezvoltării traficului feroviar. În esență, se vorbește despre eliminarea unei actuale discriminări între transportul feroviar și transportul rutier, maritim și aerian.
Stadiu actual: Proiectele n-au apărut până acum în dezbatere publică.