Mai multe modificări fiscale majore urmează să fie operate de Guvern, pe finalul anului 2021, printr-un proiect de ordonanță de urgență publicat aseară în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor. Printre altele, plafonul pentru impozit micro va fi înjumătățit de la 1 ianuarie 2022, neplata taxelor salariale va redeveni o faptă de evaziune, iar plafonul pentru netaxarea cadourilor date salariaților se va dubla.
__________
ACTUALIZARE (20 decembrie 2021): Proiectul a fost adoptat și a devenit OUG 130/2021. Măsurile amintite mai jos au fost păstrate în forma oficială a actului, cu excepția înjumătățirii plafonului pentru regimul de impozitare micro.
__________
Ca să se aplice,
proiectul de OUG publicat de minister trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Conform informațiilor din spațiul public, acest lucru urmează să se întâmple chiar în zilele următoare, deoarece
măsurile vor fi luate în calcul la stabilirea bugetului de stat pe 2022.
Iată principalele propuneri de modificări fiscale din document:1. Modificarea plafonului pentru regimul micro. Plafonul în funcție de care se stabilește cine plătește impozit micro se va înjumătăți la 500.000 euro chiar de la 1 ianuarie 2022. Cei care vor deveni plătitori de impozit pe profit ca urmare directă a măsurii vor anunța ieșirea din sistemul de impunere micro până la 31 martie 2022. Propunerea vine după ce zilele trecute se discuta că măsura ar urma să se aplice din iulie 2022.
2. Angajatorii care nu plătesc la stat dările salariaților vor risca pedepse pentru evaziune, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul legal de scadență, a impozitelor și/sau contribuțiilor o să devină infracțiune și o să se pedepsească cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă. Proiectul conține și lista concretă a dărilor vizate, printre care se numără impozitul pe veniturile salariale și contribuțiile la pensii și sănătate.
3. Facturarea electronică în relația dintre firme, activă din aprilie 2022. Sistemul e-Factura în relația dintre firme va deveni operațional la 1 aprilie 2022 și apoi obligatoriu de la 1 iulie 2022, însă ambele măsuri se vor aplica numai pentru produsele cu risc fiscal ridicat comercializate între firme. Mai precis, furnizorii vor trimite facturile în sistem (opțional între 1 aprilie și 30 iunie 2022 și apoi obligatoriu din 1 iulie 2022) indiferent dacă destinatarii sunt înregistrați sau nu în e-Factura. În 30 de zile de la apariția proiectului de OUG în Monitorul Oficial, Fiscul va trebui să emită un ordin cu lista produselor cu risc ridicat.
4. Fiscul va monitoriza transporturile de bunuri din România. Similar sistemului e-Factura, autoritățile vor introducerea sistemului e-Transport. Prin intermediul acestuia vor fi urmărite transporturile de bunuri, însă detalii operaționale nu avem în proiect, acestea urmând să fie stabilite de Ministerul Finanțelor printr-un ordin ulterior (în 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de OUG).
5. Cadourile pentru salariați vor fi netaxabile dacă sunt de până în 300 de lei. Plafonul până la care cadourile în bani și în natură, inclusiv tichetele cadou, sunt scutite de impozit pe venit și contribuțiile la pensii și sănătate va crește de la 150 de lei, în prezent, la 300 de lei. Pentru cadouri de Paște, Crăciun și alte sărbători, pentru cadouri pentru salariate de 8 martie și pentru cadouri pentru copiii salariaților acordate de Ziua Copilului. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării proiectului de OUG în Monitorul Oficial.
6. Se va prelungi suspendarea facilităților fiscale pentru educația timpurie. Este vorba, mai întâi, de posibilitatea de a scădea din impozitul pe profit cheltuielile cu educația timpurie, în cuantum de maximum 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil. Dacă se depășește impozitul datorat, diferența se scade din impozitul pe salarii, din TVA sau din accize. Apoi, mai este vorba de faptul că sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților sunt neimpozabile și neincluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate. În lipsa prelungirii, suspendarea actuală ar expira la finele zilei de 31 decembrie 2021.
7. Primele pentru producătorii agricoli, amânate din nou. Legea care ar fi permis acordarea de prime pentru comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură va fi amânată pentru ianuarie 2023. Deși trebuia să se aplice deja din ianuarie 2021, aceasta a fost amânată inițial pentru ianuarie 2022. Prin amânări, însă, autoritățile „taie” automat din perioada de aplicabilitate a legii, pentru că aceasta era gândită să fie în vigoare între ianuarie 2021 și decembrie 2023. Prima amânare a stabilit că aplicabilitatea este între ianuarie 2022 și decembrie 2023, iar a doua amânare va stabili că aplicabilitatea este doar în 2023. O a treia amânare de acest gen pe final de 2022 ar anula complet efectele legii, în lipsa unor ajustări.
Atenție! Proiectul de OUG se va aplica doar dacă este adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)