Anul 2021 a venit cu schimbări inclusiv în domeniul taxelor salariale. În principal este vorba de modificarea tratamentului fiscal al unor beneficii salariale, dar și de beneficii nou-introduse de autorități. Nu lipsesc, însă, nici schimbările controversate.
1. Unele modificări la taxarea anumitor beneficii salariale se aplică din ianuarie 2021. La finalul anului trecut au fost făcute modificări la taxele datorate (impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate) pentru anumite beneficii pe care angajatorii le pot acorda salariaților. Noile reguli sunt valabile începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021. Este vorba de banii de telemuncă, costurile pentru testarea și vaccinarea salariaților, acordarea mașinilor de serviciu, banii de vacanță, ajutoarele pentru adopție și facilitățile pentru domeniul construcțiilor.
2. Deși angajatorii nu dau bani pentru vaccinurile anticoronavirus, aceștia pot aplica scutirea de taxe pentru cheltuielile prin care se asigură vaccinarea la sediu. Chiar dacă n-au costuri cu obținerea vaccinurilor în sine (pentru că statul le dă gratuit), angajatorii care asigură la propriul sediu vaccinarea salariaților au alte cheltuieli de acoperit. Într-o asemenea situație, specialiștii apreciază că aceste cheltuieli „auxiliare” intră pe facilitatea fiscală introdusă în ianuarie 2021 (amintită la punctul anterior), fiind scutite de impozit pe venit și contribuții pentru pensii și sănătate.
3. Cadourile date de angajator de 1 iunie: Scutirea de taxe se aplică doar la cadourile pentru copii. Altă noutate venită la finalul anului trecut este cea legată de cadourile pentru Ziua Copilului, aceasta aplicându-se efectiv cu ocazia sărbătorii din 2021. Astfel, cadourile date de angajatori de Ziua Copilului, în cuantum de până la 150 de lei (respectiv 300 de lei începând cu 1 ianuarie 2022), sunt netaxabile numai dacă sunt pentru copiii salariaților. Înainte, cadourile erau netaxabile chiar dacă erau acordate atât salariaților, cât și copiilor acestora.
4. Anumite beneficii netaxabile pentru salariați pot fi incluse direct în regulamentul intern, nu neapărat în contract. Anumite beneficii netaxabile pentru salariați, printre care ajutoarele sau cadourile, pot fi stabilite concret prin regulamentul intern al angajatorului. Schimbarea este valabilă din martie 2021, în condițiile în care înainte acestea trebuiau să fie stabilite exclusiv prin contractul individual de muncă. Conform specialiștilor, schimbarea simplifică activitatea firmelor.
5. Din ianuarie 2022, cadourile pentru salariați de până în 300 de lei vor fi netaxabile, atunci când se acordă cu ocazii speciale. În anumite ocazii speciale (Crăciun, Paște, Ziua Femeii, Ziua Copilului), angajatorii vor putea acorda cadouri de până la 300 de lei fără să plătească taxe salariale la stat. Aceasta este, practic, o dublare a plafonului actual de netaxare de 150 de lei, măsura urmând să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022.
6. Fără tichete cadou pentru salariații partenerilor de afaceri. Avem o schimbare majoră și la tichetele cadou acordate de terți. Concret, s-a stabilit că tichete cadou pot fi acordate exclusiv salariaților proprii, nu și salariaților terților (parteneri de afaceri, de exemplu). Nerespectarea acestei reguli poate aduce amenzi consistente începând cu data de 28 decembrie 2021. Până acum, acordarea tichetelor cadou prin intermediul terților era permisă, însă tratamentul fiscal aplicabil era incert (Fiscul susținea că acestea sunt venituri pentru care trebuie plătite și contribuții sociale, nu doar impozit pe venit). Prin urmare, Guvernul a considerat că, pentru a elimina controversele, cea mai bună variantă este de a elimina posibilitatea ca tichetele cadou să fie acordate altor salariați decât cei proprii.
7. Reincriminarea neplății la stat a taxelor salariale reținute pentru angajați. Din martie 2022, reținerea și neplata impozitului pe venit, a contribuției la pensii și a contribuției la sănătate de către angajatori va fi considerată, din nou, evaziune fiscală și va putea fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani. Măsura se va aplica, însă, și altor tipuri de impozite și contribuții.
8. Facilitățile controversate pentru educația timpurie. Aceste facilități, care includeau și o scutire de taxe salariale, au fost suspendate de Executiv la ceva timp de la introducerea lor prin lege. Pentru că suspendarea inițială era prevăzută să expire la 31 decembrie 2021, aceasta a fost prelungită ca să acopere și anul 2022.