În privința taxelor salariale, anul 2022 a adus angajatorilor o multitudine de noutăți legale, majoritatea fiind introduse prin legi sau ordonanțe. În acest context, am sintetizat azi cele mai importante chestiuni de care ar trebui să știe companiile la trecerea în 2023.
Am ordonat noutățile privind taxele salariale (impozit pe venit și contribuții pentru pensii, sănătate și muncă) în funcție de momentul de la care se aplică.
1. Tichete cadou: Dacă le dau cu alte ocazii decât cele pentru care există scutiri, angajatorii datorează inclusiv contribuții sociale. Începând din 2022, angajatorii care dau tichete cadou salariaților cu alte ocazii decât cele stabilite de Codul fiscal ca fiind scutite de taxe datorează inclusiv contribuții sociale, nu doar impozit pe venit. Măsura a fost introdusă, prin OUG 130/2021, pe finalul anului 2021 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022.
2. Reincriminarea neplății dărilor reținute la sursă, printre care se numără și taxele salariale. Data de 1 martie 2022 a venit cu reincriminarea neplății, în maximum 60 de zile de la scadența legală, a impozitelor și contribuțiilor reținute la sursă, așa cum s-a stabilit prin OUG 130/2021. Printre aceste dări se numără inclusiv impozitul și contribuțiile pentru pensii și sănătate aferente veniturilor din salarii.
3. O amnistie și ajustări de tratament fiscal în cazul veniturilor din diurne. Legea 72/2022, ce prevede o nouă amnistie fiscală pentru transportatorii rutieri, se aplică din aprilie 2022. Amnistia se referă la diurnele reîncadrate de Fisc în ultimii ani în venituri salariale taxabile. Legea clarifică și tratamentul fiscal al diurnelor acordate după apariția sa șoferilor profesioniști, astfel încât
să nu se mai ajungă la reîncadrarea lor din venituri netaxabile în venituri taxabile. În același timp, este de remarcat noul tratament fiscal preferențial pentru
indemnizația de mobilitate.
4. Facilitățile fiscale pentru construcții, extinse pentru agroalimentar. Angajatorii din domeniul agroalimentar plătesc, începând din iunie 2022, taxe salariale reduse, conform Legii 135/2022. Totuși, trebuie precizat că facilitățile
au fost ajustate semnificativ prin OG 16/2022, pentru ambele domenii amintite, începând din august 2022.
5. Suprataxarea muncii part time a revenit. Suprataxarea înseamnă, în esență, că angajatorii salariaților part time trebuie să plătească la stat contribuții de pensii și sănătate raportate la salariul minim brut pe țară, nu la venitul realizat efectiv, conform OG 16/2022. Măsura se aplică începând din august 2022, însă din ianuarie 2023
va exista și o facilitate aferentă.
6. Un plafon lunar pentru veniturile extrasalariale. Din ianuarie 2023, anumite beneficii acordate de angajator salariaților săi vor avea un tratament fiscal preferențial numai dacă, în total, nu depășesc un plafon lunar de 33% din salariul de bază, conform OG 16/2022. Pe lista specială a beneficiilor care se includ în plafonul lunar de 33% se găsesc, printre altele, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament pe perioada concediului, serviciile medicale furnizate sub formă de abonament sau sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă. În cazul beneficiilor vizate de noul plafon lunar de 33%,
angajatorul trebuie să țină cont mai întâi de plafonul individual al fiecărui beneficiu și abia apoi, când face totalul beneficiilor, de plafonul de 33%.
7. Două beneficii noi pot fi acordate de angajatori cu tratament fiscal preferențial. Schimbările majore aduse de OG 16/2022 includ și două beneficii complet noi pe care angajatorii le pot acorda fără a datora taxe salariale la stat (în anumite limite). Acestea sunt valabile din ianuarie 2023 și se numără printre beneficiile pentru care Guvernul a stabilit, ca cerință de netaxare, un plafon lunar total maxim de 33% din salariul de bază.
8. Facilitate fiscală pentru cei plătiți cu minimul pe țară. În contextul majorării salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei, Guvernul a introdus, prin OUG 168/2022, o facilitate valabilă numai în 2023 - 200 de lei netaxabili (o facilitate asemănătoare s-a aplicat și în a doua parte a anului 2022, dar a fost opțională). Adică pentru un salariu brut de 3.000 de lei se plătesc taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei.
Măsura poate viza inclusiv salariații din domeniul agroalimentar.
9. Scutire de impozit: Noi categorii de IT-iști beneficiază de facilitate. Scutirea de impozit pe venit aplicabilă IT-iștilor este extinsă de autorități începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, conform unui ordin ministerial comun. Astfel, mai multe persoane beneficiază de facilitatea fiscală dată special pentru crearea de programe pentru calculator.
10. Scutirea de impozit pentru angajații sezonieri din HoReCa, eliminată. O dată cu dispariția impozitului specific din legislație, de la 1 ianuarie 2023, urmează să dispară și scutirea actuală de impozit pe venit pentru angajații sezonieri ai plătitorilor de impozit specific. Măsura, trecută tot în OG 16/2022.
11. În declarația 112 trebuie trecute, din 2023, și veniturile neimpozabile ale salariaților. O noutate semnificativă privind declarația 112, pe care o folosesc angajatorii, este că formularul va trebui să cuprindă, din 2023, și veniturile neimpozabile ale salariaților, conform unui ordin al Fiscului. Aceste informații nu se raportează în prezent, conform specialiștilor.