Concret, plafonul până la care cadourile în bani și în natură, inclusiv tichetele cadou, sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale la pensii și sănătate va crește de la 150 de lei, în prezent, la 300 de lei de persoană (pentru fiecare eveniment), începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022.
Plafonul se va aplica, mai precis:
- pentru cadourile date salariaților și copiilor lor de Paște, de Crăciun și cu ocazia sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
- pentru cadourile date salariatelor de Ziua Femeii (8 martie);
- pentru cadourile date copiilor salariaților de Ziua Copilului (1 iunie).
În același timp, trebuie subliniat că avem o schimbare majoră și la tichetele cadou acordate de terți. Concret, s-a stabilit că tichete cadou pot fi acordate exclusiv salariaților proprii, nu și salariaților terților (parteneri de afaceri, de exemplu). Nerespectarea acestei reguli poate aduce amenzi consistente începând cu data de 28 decembrie 2021.
Până acum, acordarea tichetelor cadou prin intermediul terților era permisă, însă tratamentul fiscal aplicabil era incert. Dacă unii contribuabili plăteau pentru tichete numai impozit pe venit, considerând că acestea sunt venituri din alte surse, alți contribuabili plăteau și contribuții sociale, considerându-le venituri de natură salarială. Fiscul considera la controale că a doua intepretare este cea corectă, astfel că mulți contribuabili s-au trezit cu reîncadrări de venituri și sume suplimentare de plată. Prin urmare, Guvernul a considerat că, pentru a elimina controversele, cea mai bună variantă este de a elimina posibilitatea ca tichetele cadou să fie acordate altor salariați decât cei proprii.
Comentarii articol (0)