Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, poți afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală.
Înainte de orice, trebuie
să îți faci un cont online pe site-ul CNPP, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens,
se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie),
la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.
În plus, din 2023, conturile online la CNPP
se pot face și fără deplasări în persoană la casele de pensii, dar e nevoie, în schimb, de o semnătură electronică. Mai exact, este vorba despre o semnatură electronică calificată, care oferă cel mai ridicat nivel de încredere. Așadar, cei ce dețin o astfel de semnătură electronică pot obține acces pe site-ul CNPP din fața calculatorului, fără să mai fie nevoiți să se deplaseze la casele de pensii.
1. Primul pas este
autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.
2. Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi
„Datele mele din sistemul public de pensii”.
3. În acea secțiune, poți alege fie un document cu
stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu
stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.
4. Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare).
Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.
5. După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie
să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil.
Atenție! Munca la negru este muncă nedeclarată, astfel că salariații care acceptă această stare de fapt trebuie să fie conștienți că angajatorul NU le declară și NU le plătește contribuția la pensii. Cei care lucrează la negru NU cotizează efectiv la sistemul de pensii publice. Pentru munca la negru, atât angajatorul, cât și salariatul riscă să fie amendați de autoritățile statului, potrivit Codului muncii.
Comentarii articol (255)