Conform informațiilor disponibile la AFIR, înscrierile în SM 6.2 au fost oprite pe 3 noiembrie 2021, după ce fondurile disponibile au fost epuizate în primele cinci zile. În mod normal, conform anunțului inițial, perioada de înscriere începută pe 29 octombrie 2021 ar fi trebuit să se încheie abia pe 31 ianuarie 2022.
Mai precis, în cele cinci zile s-au depus peste 4.800 de proiecte, în valoare de peste 300 de milioane de euro. Asta în condițiile în care pentru această sesiune sunt disponibile 50 de milioane de euro, iar plafonul maxim pentru depunerea proiectelor era stabilit la 75 de milioane de euro. Evident, nu toate proiectele depuse se dovedesc a fi acceptabile, iar dintre cele admise vor primi finanțare cele care au obținut punctajul cel mai bun (cu încadrarea în bugetul disponibil). De ce s-a depășit, însă, plafonul atât de mult? Pentru că înscrierile trebuiau să fie deschise cel puțin cinci zile, indiferent de valoarea proiectelor depuse, precizează AFIR într-o comunicare recentă.
Ulterior, înscrierile au fost oprite în SM 6.4 pe 7 noiembrie 2021. Acestea au început pe 2 noiembrie 2021 și erau programate până pe 1 februarie 2022. În cele cinci zile de înscriere, s-au depus peste 1.100 de proiecte, în valoare de peste 200 de milioane de euro, în condițiile în care sunt disponibile fonduri de 100 de milioane de euro și plafonul era stabilit la 150 de milioane de euro.
Ce trebuie să știi despre cele două programe
Referitor la SM 6.2, programul vizează acordarea unui sprijin pentru înființarea de noi activități neagricole în zonele rurale (este încurajată diversificarea afacerilor, practic). Ajutorul nerambursabil este în sumă fixă de 50.000 de euro sau, în cazul activităților de producție, de 70.000 de euro.
Dosarele de înscriere (ce cuprind cererea de finanțare, planul de afaceri și alte documente cerute de AFIR) s-au transmis online și era recomandată folosirea semnăturii electronice.
Ce fel de activități sunt vizate? Este vorba de activități de producție (fabricarea hainelor, prelucrarea lemnului sau a fierului, de exemplu), activități meșteșugărești (olărit, brodat etc.), activități turistice (camping-uri, parcuri de rulote, servicii de agrement și alimentație publică etc.) și de servicii (medicale, sociale, veterinare, reparații mașini, consultanță, contabilitate, audit etc.).
Cine putea cere banii? Solicitanții eligibili erau fermierii care își diversifică activitatea, prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural, microîntreprinderile şi întreprinderile mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai făcut anterior, și microîntreprinderile şi întreprinderile mici noi, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare (sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali consecutivi), care n-au desfăşurat activitate comercială până acum.
Prin întreprinderi, programul se referă la faptul că formele juridice acceptate la înscriere erau cele de: PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, SA, SRL sau chiar cooperativă agricolă, printre altele.
Prin SM 6.2 se urmărește diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici cu activitate neagricolă, dezvoltarea serviciilor şi crearea de noi locuri de muncă în spațiul rural, dar și digitalizarea activităților din mediul rural sau încurajarea menținerii și dezvoltării activităților meșteșugărești tradiționale și de producție.
Referitor la SM 6.4, programul vizează un sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil este de până la 200.000 de euro (se acoperă 70% sau 90% din cheltuielile eligibile, sprijinul mai mare fiind pentru activitățile de producție).
De asemenea, dosarele de înscriere (ce cuprind cererea de finanțare, planul de afaceri și alte documente cerute de AFIR) se transmiteau online și era recomandată folosirea semnăturii electronice.
Activitățile acoperite de program sunt, în esență, activitățile de producție, activitățile meșteșugărești, activitățile turistice, furnizarea de servicii sociale sau servicii pentru populație, dar și fabricarea de peleți și brichete din biomasă.
Puteau cere finanțarea microîntreprinderile și întreprinderile mici existente și nou-înființate din mediul rural. Ca formă juridică, solicitanții puteau fi PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, SA, SRL sau cooperativă agricolă, printre altele.
Prin SM 6.4 se urmărește stimularea mediului de afaceri din mediul rural, creşterea numărului de activităţi neagricole desfăşurate în zonele rurale, dar și dezvoltarea activităţilor neagricole existente sau crearea de locuri de muncă.
Comentarii articol (3)