Firmele și PFA-urile vor avea la dispoziție, începând de luna asta, două programe de finanțare pentru afaceri neagricole în mediul rural, cu fonduri care vor ajunge la mai mulți solicitanți decât până acum - submăsura 6.2 și submăsura 6.4. Prin intermediul acestora, se vor putea cere sume nerambursabile de până la 200.000 de euro, o parte din bani fiind virați în avans.
Pentru
submăsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, autoritățile au anunțat recent că
vor începe înscrierile în cursul lunii octombrie 2021. În acest context, Ministerul Agriculturii a oficializat luni Ordinul 263/2021 pentru a ajusta regulile celor două submăsuri. Actul normativ se aplică deja din 11 octombrie 2021, astfel că în perioada următoare vom afla și când vor începe înscrierile.
Iată principalele noutăți:1. Bugetul se majorează, ceea ce înseamnă că mai multe afaceri vor putea cere bani de la stat. În primul rând, se prevede că bugetul alocat celor două submăsuri se majorează de la 278 de milioane de euro la 428 de milioane de euro. În al doilea rând, numărul estimat al beneficiarilor crește de la aproximativ 1.900 la aproximativ 2.600, în cazul SM 6.2, și de la aproximativ 900 la aproximativ 1.300, în cazul SM 6.4. În plus, s-a mai introdus precizarea că ultima tranșă de plată pentru submăsuri se va plăti până la 31 decembrie 2025.
2. Modificări la domeniile acoperite de cele două submăsuri. În cazul SM 6.2, sintagma „servicii agroturistice de cazare” a fost înlocuită cu „structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri”, iar la serviciile turistice de agrement și alimentație publică se precizează că este vorba inclusiv de puncte gastronomice locale. În cazul SM 6.4, sintagma „servicii agroturistice de cazare” a fost înlocuită cu „modernizarea/ extinderea/ dotarea agropensiunilor, înființarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow”, iar la serviciile turistice de agrement și alimentație publică se precizează că este vorba inclusiv de puncte gastronomice locale.
3. Schimbări la condițiile submăsurilor. În cazul SM 6.2, s-a introdus o condiție suplimentară de a începe implementarea planului de afaceri în maximum șase luni de la data deciziei de acordare a sprijinului. În cazul SM 6.4, s-a stabilit că inclusiv sediul social, nu doar punctul de lucru unde se implementează proiectul cu bani nerambursabili, trebuie să fie în spațiul rural.
4. Noi chestiuni după care se ghidează autoritățile la selectarea beneficiarilor. Pentru SM 6.2, selecția proiectelor ce vor primi finanțare este influențată, mai nou, de prioritizarea activităților de producție, de prioritizarea serviciilor medicale, de prioritizarea digitalizării pentru eficientizarea activității și de prioritizarea acțiunilor de protecție a mediului. Pentru SM 6.4, selecția proiectelor ce vor primi finanțare este influențată, mai nou, de prioritizarea serviciilor medicale, de prioritizarea digitalizării pentru eficientizarea activității și de prioritizarea activităților de producție.
5. Mai multe tipuri de cheltuieli eligibile. Pentru SM 6.4, sunt eligibile, mai nou, cheltuielile pentru extinderea și/sau modernizarea și dotarea agropensiunilor, înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow, înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea structurilor de alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local. Totodată, au devenit neeligibile cheltuielile pentru înființarea de agropensiuni, pensiuni, hoteluri.
Context: Referitor la SM 6.2, programul vizează acordarea unui sprijin pentru înființarea de noi activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de
50.000 de euro sau, în cazul activităților de producție, de
70.000 de euro. Referitor la SM 6.4, programul vizează un sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de
până la 200.000 de euro. În ambele submăsuri,
finanțarea se acordă parțial în avans, iar potențiații beneficiari sunt, în esență, PFA-urile, firmele, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
Atenție! Perioadele exacte de înscriere vor fi anunțate în timp util de către autorități.