În condițiile în care, de la debutul de anul trecut al programului IMM Invest, destinat să ajute firmele pentru accesarea mai facilă a împrumuturilor bancare, anumiți beneficiari au intrat în insolvență, se propune modificarea normelor metodologice ale programului în sensul în care, dacă fondul de garantare a programului constată intrarea în insolvență a unui beneficiar, plata ajutorului de stat se va sista, iar acest ajutor va fi recuperat, total sau parțial, potrivit unui proiect de HG pus miercuri în dezbatere de Ministerul Finanțelor (MF).
Mai exact, potrivit
proiectului de HG amintit,
MF consideră necesară introducerea, la nivelul normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, IMM Invest, a
unei prevederi potrivit căreia, ”
[î]ncepând cu data la care F.N.G.C.I.M.M. (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – n. red.) a luat la cunoștință despre intrarea beneficiarului în procedura insolvenței sau de la data primirii din partea instituției de credit a unei cereri de plată a garanției de stat, se stopează plata ajutorului de stat și se dispune recuperarea totală sau parțială a ajutorului de stat, conform Normelor de recuperare ce urmează a fi aprobate prin ordin al ministrului finanțelor.”
Prin urmare, potrivit modificării propuse prin HG-ul menționat, dacă fondul de garantare al IMM Invest va lua cunoștință cu privire la aspectul privind intrarea unui beneficiar al programului în procedura insolvenței, plata ajutorului de la stat, în cazul respectivei firme, se va sista de la data luării la cunoștință de către FNGCIMM, și se va dispune recuperarea ajutorului, total sau parțial, în funcție de situație.
De asemenea, același lucru se va întâmpla, potrivit proiectului de HG, la data primirii, din partea instituției de credit, a unei cereri de plată a garanției de stat.
Conform normei de fundamentare a proiectului de HG, după ce aceste modificări vor intra în vigoare, urmează instituirea unor mecanisme eficiente de recuperare a ajutorului de stat și a unui temei legal pentru aprobarea unor proceduri efective de recuperare, care se va realiza prin ordin al MF.
Reamintim că IMM Invest a fost conceput pentru a ajuta firmele să acceseze mai ușor împrumuturile bancare, ajutorul concret al statului constând în garantarea aproape integrală a creditelor, precum și în acoperirea dobânzilor, pentru o anumită perioadă, dar și a altor costuri. În cadrul programului, se regăsește subprogramul
AGRO IMM Invest, pentru care Guvernul a ridicat recent, în mod substanțial, plafoanele de ajutor.
Programul IMM Invest a fost operaționalizat anul trecut, pe 1 mai 2020, iar, la data de 1 iulie 2021, accesarea ajutorului de stat în cadrul acestui program
a fost prelungită oficial până la 31 decembrie 2021.
Până în prezent,
cadrul legislativ al IMM Invest a trecut prin multiple modificări.
Potrivit premierului Florin Cîțu, așa cum apare
pe site-ul FNGCIMM, IMM Invest este cel mai mare program de sprijinire a IMM-urilor din ultimii 30 de ani.
Atenție! Prevederile proiectului de HG nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)