„Microgranturile au valoarea de 2.000 euro și se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară (...)” scrie în art. 4 din OUG nr. 130/2020. Prin urmare, nu se poate face decât câte o solicitare per beneficiar. Practic, microgranturile sunt acordate în baza aceleiași legislații de bază ca data trecută (cu mici modificări), doar că s-au redeschis înscrierile toamna asta pentru că au rămas fonduri ce ar putea fi accesate de alte persoane interesate, cu atât mai mult cu cât s-a lărgit anul trecut sfera beneficiarilor.
Totuși, sunt solicitanți care nu au accesat micrograntul la prima sesiune de înscrieri, chiar dacă s-au înscris inițial pentru acesta. Aici, procedura de accesare ne lămurește cu privire la faptul că la sesiunea 2 se pot înscrie și aplicanții care au participat la prima sesiune a măsurii “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” și nu au fost plătiți, precum și beneficiarii primei măsuri care au fost plătiți și au rambursat integral valoarea grantului până la momentul semnării acordului de finanțare aferent prezentei sesiuni, dacă rambursarea sumelor primite nu s-a efectuat ca urmare a unei nereguli/fraude.
În cazul celor care au primit bani la sesiunea 1 și trebuie să-i dea înapoi, aceștia se pot înscrie doar după ce rambursează efectiv banii, a anunțat mai devreme Ministerul Economiei:
Cât despre „compatibilitatea” dintre măsura 1 și măsura 2, în sensul în care același solicitant să poată cere bani pe ambele forme de ajutor de stat, procedura stabilește că:
- sunt eligibili la sesiunea a doua de microgranturi și aplicanții care au participat la finanțare în cadrul măsurii 2 “Granturi pentru capital de lucru” și nu au fost plătiți, precum și beneficiarii măsurii 2 “Granturi pentru capital de lucru” care au fost plătiți și au rambursat integral valoarea grantului pînă la momentul semnării acordului de finanțare aferent prezentei sesiuni, dacă rambursarea sumelor primite nu s-a efectuat ca urmare a unei nereguli/fraude;
- beneficiarii care au primit fără să ramburseze valoarea grantului sau urmează să primească finanțare în cadrul măsurii 2 “Granturi pentru capital de lucru” nu sunt eligibili în cadrul celei de-a doua sesiuni aferente măsurii 1 “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile.
Prin urmare, procedura explicitează regula stabilită în ordonanță cu privire la faptul că aceeași firmă, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau profesionist nu poate beneficia de două ajutoare de stat date în contextul pandemiei COVID-19 de către Guvernul României.
Atenție! Înscrierile la sesiunea 2 de microgranturi se termină, potrivit comunicatului ministerului, pe 23 noiembrie la ora 20:00.
Comentarii articol (1)