Înainte de orice, trebuie precizat că obligația de depunere a declarației privind beneficiarii reali revine persoanelor juridice care trebuie să se înregistreze în Registrul Comerțului, așa cum prevede, la articolul 56, Legea 129/2019: „Persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăților.”
Pe de o parte, Legea 566/2004 stabilește în mod expres, la articolul 14, că o cooperativă agricolă trebuie înregistrată la Registrul Comerțului, dar și că este considerată persoană juridică: „Cooperativa agricolă se înregistrează la oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială își are sediul. (...) Cooperativa agricolă este persoană juridică de la data înregistrării”. În plus, ca o confirmare, la Oficiul Național al Registrului Comerțului este precizat în mod expres că declarația de beneficiar real este obligatorie la momentul înregistrării cooperativei agricole.
Pe de altă parte, deși prevede că „societatea agricolă dobîndește personalitate juridică”, articolul 16 din Legea 36/1991 mai stabilește că societățile agricole se înregistrează în Registrul societăților agricole și că acestea n-au caracter comercial. Singura situație în care o societate agricolă trebuie înregistrată în Registrul Comerțului este dacă aceasta se transformă în societate comercială.
Prin urmare, cooperativele agricole trebuie să-și declare beneficiarii reali, pe când societățile agricole n-au această obligație. De ce? Pentru simplul fapt că doar primele trebuie înregistrate la Registrul Comerțului.
Cooperativa agricolă este o asociație autonomă de persoane fizice și/sau juridice, aceasta exercitând o activitate economică, tehnică și socială în interesul membrilor săi. Societatea agricolă, care poate fi formată din asociați, se ocupă cu exploatarea agricolă a pământului, uneltelor, animalelor și a altor mijloace și de investiții de interes agricol.
Declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă:
- la înregistrarea persoanei juridice la Registrul Comerțului;
- anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor fianciare pentru anul precedent (pentru 2021, termenul este 1 octombrie);
- de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.