ACTUALIZARE (24.09.2021): Guvernul a ajustat regulile în data de 23 septembrie 2021. În esență, restricțiile de program pentru comercianți și prestatori de servicii, când intervine carantina de noapte, se aplică atunci când incidența trece de 6 la mie, față de 4 la mie, cum era până acum. Totodată, s-a stabilit că inclusiv în food court-urile din centrele comerciale accesul este permis numai pe bază de certificat verde, iar copiii care au până-n 12 ani sunt scutiți de prezentarea certificatului verde pentru a avea acces la activitățile economice.
__________
Prin HG 990/2021, care a apărut vineri seară în Monitorul Oficial, s-a instituit, practic, un nou prag maxim de incidență în funcție de care anumite afaceri pot continua să funcționeze. Astfel, acestea funcționează chiar și dacă incidența locală trece de 3 la mie, dar fără să depășească 6 la mie.
În lipsa acestor modificări, majoritatea afacerilor ar fi trebuit să se închidă dacă incidența locală trecea de 3 la mie. Prin urmare, Executivul permite anumitor companii să funcționeze mai departe, însă numai în baza certificatului digital verde privind COVID-19 (sunt exceptați copiii care au până în șase ani).
Conform actului normativ, dacă incidența trece de 3 la mie și este de până-n 6 la mie, următoarele activități sunt permise cu acces pe bază de certificat verde:
- restaurante și cafenele în spații închise, dar și terasele, la o capacitate de 50%;
- baruri, cluburi și discoteci, la o capacitate de 30% (în acest caz, sunt primiți exclusiv cei vaccinați complet, așa cum se întâmpla oricum de ceva vreme și dacă incidența era sub 3 la mie);
- petreceri private în spații închise (nunți și botezuri), cu participarea a maximum 200 de persoane;
- cinematografe și săli de spectacole/concerte, cu participarea la 50% din capacitatea maximă;
- spectacole, concerte, festivaluri și alte evenimente culturale în spații deschise, cu participarea a maximum 1.000 de persoane (inclusiv drive-in-urile pot funcționa, însă fără limita de 1.000 de participanți);
- locuri de joacă pentru copii în spații închise, la 50% din capacitatea maximă;
- piscine interioare, cu participarea la o capacitate de 50%;
- competiții sportive în spații închise sau deschise, cu participare la 30% din capacitatea maximă;
- săli de sport/fitness în spații închise, cu participare la o capacitate de 50% (caz special - aici se aplică accesul pe bază de certificat verde dacă incidența trece de 4 la mie);
- cursuri de instruire și workshop-uri, cu participarea a maximum 150 de persoane în spații închise sau a maximum 200 de persoane în spații deschise;
- conferințe în spații închise, cu participarea a maximum 150 de persoane;
- săli de jocuri de noroc, la o capacitate de 50%;
- săli obișnuite de jocuri, la o capacitate de 50% (situație neobișnuită - deși, dacă incidența este până la 3 la mie, accesul este permis numai celor vaccinați, dacă incidența e de peste 3 la mie, accesul este permis inclusiv celor testați sau vindecați).
Din prevederile hotărârii reiese, însă, că certificatul verde este necesar inclusiv în situațiile în care incidența locală este sub 3 la mie, acolo unde oricum trebuia prezentată până acum o dovadă a vaccinării, testării sau vindecării (de exemplu, la competițiile sportive, la evenimentele culturale în aer liber sau în cluburi și discoteci).
Verificarea certificatelor verzi ale participanților este făcută de organizatori prin aplicația mobilă de verificare (Check DCC) pusă deja la dispoziție de autorități, fără a prelucra datele personale ale clienților.
Regulile stării de alertă sunt asigurate, în prezent, prin Hotărârea Guvernului 932/2021, acesta fiind actul modificat de HG 990/2021. Starea de alertă este prelungită din 30 în 30 de zile, acum fiind stabilită până pe 9 octombrie 2021.