Actul normativ este elaborat în consultare cu Comisia Europena, a afirmat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu.
Hotarârea de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica a fost supusa dezbaterii publice, forma actuala fiind rezultatul unei serii de consultari cu reprezentantii societatii civile si ai principalelor institutii interesate de modificarile legislatiei în domeniul achizitiilor publice.
Normele de aplicare, adoptate prin Hotarâre de Guvern, completeaza noua legislatie nationala din domeniul achizitiilor publice si vine în sprijinul autoritatilor contractante care vor derula procedurile de atribuire.
Ordonanta de Urgenta nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii pune bazele unui sistem al achizitiilor publice eficient si credibil, a declarat purtatorul de cuvânt al Guvernului.
Acest sistem reprezinta unul dintre elementele fundamentale ale procesului de integrare în Uniunea Europeana, cu impact asupra tuturor celorlalte arii de interes ale acquis-ului comunitar aferent "Pietei interne".
Adoptarea normelor de aplicare a acestei Ordonante de Urgenta este în conformitate cu angajamentele asumate de România fata de UE privind perfectionarea cadrului legislativ în domeniul achizitiilor publice, ca urmare a transpunerii în legislatia nationala a prevederilor pachetului legislativ european în domeniul achizitiilor publice.
Autoritatea contractanta are dreptul sa solicite operatorilor economici care participa la procedura de atribuire, îndeplinirea unuia sau mai multor criterii de calificare. În acest caz, autoritatea trebuie sa precizeze în documentatia de atribuire si informatiile pe care operatorii economici urmeaza sa le prezinte în acest scop, precum si documentele specifice prin care se pot confirma informatiile respective.
În cadrul documentatiei de atribuire, autoritatea contractanta are obligatia de a preciza criteriul de atribuire care urmeaza sa fie utilizat pentru stabilirea ofertei câstigatoare. În cazul în care criteriul utilizat este “pretul cel mai scazut”, stabilirea ofertei câstigatoare se realizeaza numai prin compararea preturilor prezentate în cadrul ofertelor admisibile. Nu se iau în considerare alte elemente de natura tehnica sau alte avantaje care rezulta din modul de atribuire a contractului de catre operatorii economici participanti la procedura de atribuire.
În cazul în care criteriul autorizat este “oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”, stabilirea ofertei câstigatoare se realizeaza prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare pentru care se stabilesc ponderi relative sau un algoritm specific de calcul.
În ceea ce priveste publicarea anunturilor de intentie, de participare si de atribuire, pâna la 31 decembrie 2006 autoritatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare numai catre Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, Achizitii publice. Autoritatea are dreptul de a trimite spre publicare anunturile de intentie, de participare si de atribuire si catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, operatorul SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), în acest caz începând cu 30 septembrie 2006.
Dupa data de 31 decembrie 2006 autoritatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare anunturile de intentie, de participare si de atribuire catre operatorul SEAP. Prin intermediul SEAP vor fi organizate licitatiile electronice începând cu data de 30 septembrie 2006. La etapa de licitatie electronica vor fi invitati numai ofertantii care au depus oferte admisibile.
În ceea ce priveste evaluarea ofertelor, autoritatea contractanta are obligatia de a desemna, pentru atribuirea fiecarui contract de achizitie publica, una sau mai multe persoane responsabile, nominalizate, de regula, din cadrul compartimentului specializat al institutiei. Comisia de evaluare si membrii cooptati au obligatia de a semna pe proprie raspundere o declaratie de confidentialitate si impartialitate, prin care confirma ca nu se afla într-o situatie care implica existenta unui conflict de interese. Declaratia trebuie semnata înainte de preluarea atributiilor specifice în cadrul procesului de evaluare. În cazul în care unul dintre membrii Comisiei de evaluare sau unul dintre expertii desemnati se afla în situatie de incompatibilitate, orice persoana care are cunostinta de o astfel de situatie poate sesiza autoritatea contractanta care este obligata sa intreprinda masurile ce se impun in vederea inlocuirii expertului respectiv din componenta comisiei.
Comisia de evaluare are obligatia de a respinge acele oferte care sunt irelevante în raport cu obiectul contractului, precum si ofertele inacceptabile si ofertele neconforme.
Autoritatea contractanta are obligatia de a finaliza procedura de atribuire prin încheierea contractului de achizitie publica sau a contractului-cadru.
În cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica este “pretul cel mai scazut” iar doua sau mai multe oferte contin, în cadrul propunerii financiare, acelasi pret, autoritatea contractanta are dreptul fie sa solicite ofertantilor o noua propunere financiara, fie sa atribuie contractul de achizitie publica unuia dintre ofertantii respectivi, pe baza aplicarii unor criterii suplimentare cu caracter exclusiv tehnic.
În cazul în care criteriul aplicat este atribuirea contractului de achizitie publica este “oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”, iar comisia de evaluare a acordat acelasi punctaj maxim pentru doua sau mai multe oferte, atunci autoritatea contractanta are obligatia de a încheia contractul de achizitie publica cu ofertantul a carui oferta are pretul cel mai scazut.
Monitorizarea atribuirii contractelor de achizitie publica se realizeaza de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) pe baza anunturilor de participare si de atribuire.
Informatii de background
Ordonanta de Urgenta privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii a fost adoptata în sedinta de Guvern din 19 aprilie 2006 si a intrat în vigoare la 1 iulie 2006. Prin adoptarea acestui act normativ Guvernul a onorat un angajament de integrare europeana si a rezolvat o situatie semnalata cu steag rosu în raportul de monitorizare al Comisiei Europene din octombrie anul trecut.
Potrivit OUG nr. 34/2006, dosarele de achizitii publice vor avea caracter de informatie publica. Accesul persoanelor la aceste informatii se va realiza cu respectarea termenelor si procedurilor accesului la informatiile de interes public
.
Accesul la dosarele de achizitie publica nu poate fi restrictionat decât în masura în care aceste informatii sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala.
Actul normativ reglementeaza procedurile de atribuire a contractului de achizitie publica si a contractului de concesiune de lucrari publice si de servicii, precum si modalitatile de solutionare a contestatiilor formulate împotriva actelor emise în legatura cu aceste proceduri.
Adoptarea ordonantei de urgenta a fost necesara si în scopul asigurarii conditiilor de accesare a sumelor nerambursabile de care România, de care va beneficia prin intermediul fondurilor structurale/de coeziune începând cu anul 2007, în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Scopul acestei ordonante de urgenta este:
- promovarea competitiei între operatorii economici;
- garantarea tratamentului egal si nediscriminarii operatorilor economici;
- asigurarea transparentei si integritatii procesului de achizitie publica;
- asigurarea utilizarii eficiente si eficace a fondurilor publice prin aplicarea procedurilor de atribuire de catre autoritatile contractante.
Contractele în curs de executie si procedurile de atribuire în curs de desfasurare la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta 34/2006 se definitiveaza pe baza prevederilor legale în vigoare la data initieirii acestora.
Comentarii articol (0)