ACCES GRATUIT
Alocația o vor primi și tinerii care au împlinit 18 ani și urmează învățământul special, au votat senatorii
Alocația de stat o vor primi și tinerii care urmează cursurile de gimnaziu, liceu sau cele profesionale încadrate ca învățământ special, până la absolvirea acestora, potrivit unei propuneri legislative adoptate luni de Senat, în calitate de primă Cameră. Totuși, pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată și de către Camera Deputaților, în calitate de For decizional, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, potrivit
propunerii legislative amintite, care vizează modificarea
Legii nr. 61/1993, “
[a]locaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului special gimnazial, liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.”
Această prevedere, care nu se regăsește în legislația în vigoare, are drept scop, potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, sincronizarea între dreptul la alocație și obligația de a merge la școală pentru cei care urmează o formă de învățământ special.
Prin urmare, acordarea unei alocații în acest sens va contribui la motivarea acestor tineri de a rămâne în școală cel puțin până la finalizarea ciclului liceal, care, în practică, nu are întotdeauna loc la împlinirea vârstei majoratului (18 ani).
Astfel, conform proiectului, dacă acesta va intra în vigoare, din ianuarie 2022,
tinerii care urmează cursurile învățământului special vor beneficia de o alocație de 486 de lei pe lună, până la absolvirea formelor de învățământ cu pricina. Prin urmare, aceștia vor avea o alocație similară cu cea oferită de stat pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și celei acordate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Important! Propunerea legislativă adoptată de senatori trebuie adoptată și de Camera Deputaților pentru a se aplica. Ulterior, trebuie promulgată de către preşedintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)