Așadar, a treia doză va fi accesibilă tuturor celor care s-au vaccinat cu cel puțin o jumătate de an în urmă, dar este ferm recomandată:
- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.
Apoi, ținând cont de faptul că imunizarea cu vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson (o singură doză) a început în luna mai, cei imunizați astfel nu au nevoie, în acest moment, de o doză de rapel. CNCAV spune că detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.
Ce-i de făcut pentru administrarea dozei de rapel
După cum apare în comunicatul CNCAV, doza de rapel se poate administra fie la prezentarea directă în centrele de vaccinare, fie după ce, în prealabil, se face o programare pe platforma națională de vaccinare împotriva COVID-19.
“Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București”, mai scrie în comunicatul CNCAV.
Cei ce vor primi și doza de rapel vor primi adeverințe de vaccinare, în care va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze făcute.
Comentarii articol (0)