ACCES GRATUIT
Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav: Cum se face diferențierea între afecțiuni
Părinții care au un copil pot obține până la 45 de zile calendaristice pe an de concediu medical pentru îngrijirea acestuia când este bolnav. Pentru acest tip de concediu medical beneficiază de o indemnizație medicală în valoare de 85% din veniturile ultimelor șase luni.
Articolul continuă mai jos
Numărul maxim de zile acordate pe acest tip de concediu medical poate fi majorat în situația în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, până la atingerea termenului de 90 de zile pe an, potrivit OUG 158/2005.
Normele de aplicare ale OUG 158/2005 prevăd că
medicul de familie poate acorda un astfel de concediu medical doar pentru 14 zile calendaristice pe lună, în una sau mai multe etape. Cel care poate oferi un concediu medical mai lung, respectiv de maximum 30/31 de zile calendaristice, este medicul de specialitate, din ambulatoriu sau spital.
Deoarece aveam o neclaritate legată de modalitatea prin care
se face diferențierea între tipurile de afecțiuni ale copilului, în situația în care certificatul medical pentru îngrijirea copilului primește un cod de indemnizație 09, am transmis o solicitare Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Reprezentanții CNAS ne-au explicat faptul că, pe lângă codul de indemnizație 09 pentru concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav și codul numeric personal al copilului bolnav,
certificatul trebuie să conțină și codul bolii care a determinat acordarea concediului medical, conform clasificației internaționale a maladiilor. Aceste mențiuni se regăsesc în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, cuprinse în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1092/745/2020.
“Raportat la actele normative prin care este reglementată eliberarea concediilor medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, medicul care a stabilit diagnosticul copilului va elibera mamei/tatălui acestuia concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, cu înscrierea codului de diagnostic aferent afecţiunii copilului”, se arată în răspunsul transmis redacției noastre de către CNAS.
Reamintim că acest tip de concediu medical se acordă până la împlinirea vârstei de 7 ani sau până la vârsta de 18 ani pentru copilul cu afecțiuni grave sau a celui cu handicap cu afencțiuni intercurente. După atingerea celor 90 de zile totale, unuia dintre părinți i se poate elibera un nou concediu medical de către medicul specialist, însă doar cu aprobarea medicului expert în asigurări sociale.
Citește și: Părinții copiilor declarați contacți direcți pot primi concediu medical pentru îngrijirea copilului pe baza deciziei de carantinare emise de DSP
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)