Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a atras atenția că firmele și PFA care au primit bani de la stat pentru afaceri rurale trebuie să prezinte o poliță nouă de asigurare, în cazul în care acestea sunt asigurate acum la asigurătorul recent intrat în insolvență City Insurance.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
„Concret, până la expirarea poliței pe care o dețin, beneficiarii trebuie să prezinte AFIR o poliță de asigurare a avansului eliberată de o societate de asigurări autorizată. În acest sens, beneficiarii care au contractele de asigurare încheiate cu City Insurance trebuie să ia o decizie cu privire la aceasta și să se asigure că nu vor rămâne fără un instrument de garantare valid, luând în calcul și termenul de 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului, dată care va fi anunțată public în perioada următoare”, atenționează Agenția într-un comunicat de presă publicat marți.
Mai precis, este vorba de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras recent autorizația de funcționare a societății de asigurare-reasigurare City Insurance. În acest context, cei de la AFIR spun că beneficiarii fondurilor primite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) sunt obligați legal să aibă poliță de asigurare la o firmă autorizată (acolo unde există această obligație).
„Având în vedere această situație, reamintim obligativitatea beneficiarilor PNDR de a respecta prevederile articolului 23 din Ordonanța de urgență a Guvernului 49/2015. Articolul prevede că societatea de asigurări emitentă a poliței căreia îi este subordonată plata avansului -- acolo unde este cazul --, trebuie să fie autorizată, conform legislației în vigoare. Legislația în vigoare prevede că rămân valabile contractele de asigurare încheiate cu societatea de asigurare-reasigurare City Insurance”, scrie în comunicat, cu precizarea că acele contracte își produc efectele până la data la care intervine una dintre următoarele situații:
expirarea poliței de asigurare la data menționată în contractul de asigurare;
denunțarea contractului de asigurare de către asigurat (beneficiarul PNDR), printr-o notificare transmisă societății;
depășirea perioadei de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului conform prevederilor legale.
În fine, reprezentanții Agenției mai subliniază că „toți creditorii de asigurare beneficiază de protecția Fondului de Garantare a Asiguraților în vederea recuperării primelor plătite în avans sau a despăgubirilor datorate, conform contractelor de asigurare încheiate.”
Informații mai multe despre intrarea în insolvență a asigurătorului City Insurance pot fi găsite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)