Ce se va întâmpla cu costul fortei de munca imediat dupa integrare? Specialistii în resurse umane considera ca data de 1 ianuarie 2007 nu va fi neaparat un declansator de întâmplari miraculoase în ceea ce priveste cresterea lefurilor, însa întrevad posibilitatea ca, în urmatorii doi ani, salariile în mediul privat sa se dubleze. O cerinta a evolutiei pietei, a presiunilor economice tot mai mari reflectate în migrarea excesiva a fortei de munca si acutizarea lipsei de personal de specialitate. Ca o consecinta, pastrarea angajatilor va depinde de strategii de dezvoltare specifice.
Adrian Stanciu, partener la firma de consultanta Ascendis, considera ca este nevoie de strategii bazate pe recrutare începând de la baza piramidei. "Este mult mai ieftin sa îti cresti specialistii în interiorul companiei decât sa îi iei din exterior. Orice firma care îsi construieste strategia de resurse umane bazata pe achizitia din exterior este o firma terminata", spune Stanciu. Potrivit acestuia, orientarea catre oferta din exterior necesita un efort financiar mai mare cu 1,5 - doua salarii anuale pe cap de angajat, astfel ca la un salariu anual de 15.000 de euro, angajatorul va plati în plus circa 30.000 de euro, reprezentând toate costurile asociate pentru a ajunge sa faca munca înaintasului sau.
15.000 euro, investitie într-un profesionist
Pe de alta parte, Stanciu subliniaza faptul ca, în prezent, raportul între angajator si angajat s-a schimbat. "Daca în prezent, prin rândul managerilor autohtoni s-a încetatenit ideea ca nimeni nu este de neînlocuit, la poarta sunt alti zece care asteapta, trebuie sa spun ca acest lucru nu mai este adevarat. Situatia de putere este fix pe dos. Problema este ca oamenii buni nu stiu ca au foarte multa putere si ca, daca pleaca dintr-un loc, au maximum doua saptamâni de stat pe piata", explica Stanciu. Estimativ, investitiile unei companii într-un om cu putere de decizie care merita pastrat ar trebui sa se ridice la circa 15.000 de euro, pe o perioada de 4-5 ani.
Majorarea salariilor, conditionata de restructurare
Daca e sa vorbim însa de domenii în care salariile sunt sub media pe economie si în care nici nu se poate vorbi de investitii în dezvoltare, majorarile salariale sunt conditionate de restructurari. Ar plati mai bine angajatii, dar nu au de unde, spun angajatorii privati, care încearca sa gaseasca diferite alte modalitati de a împaca si capra, si varza. Unitatile de productie vor sa recurga la restructurarea interna a activitatii, adica la cresterea numarului angajatilor direct productivi, si la retehnologizare, care duce la majorarea productivitatii.
"Avem în vedere cresterea salariilor, pentru ca altfel nu mai avem cu cine lucra. Oamenii vor pleca la munca în strainatate sau la locuri mai bine platite", ne-a declarat Mihai Tinca, presedintele Rapsodia Conf Botosani. În opinia sa, majorarea salariilor este conditionata de reusita unor procese precum cel de restructurare interna sau cresterea productivitatii, prin modernizare. "Activitatea de export depinde de cursul euro/leu – care nu ne avantajeaza - si de pretul utilitatilor, care ar putea sa creasca din nou. Majorarea salariilor se va realiza dupa restructurarea activitatii interne si cresterea productivitatii", ne-a declarat Tinca.
"Orice firma care îsi construieste strategia de resurse umane bazata pe achizitia din exterior este o firma terminata"
Adrian Stanciu
partener Ascendis
Importul de forta de munca, solutie în turism?
Pentru prestatorii de servicii turistice, unde rolul salariatilor este esential pentru mentinerea clientelei, problema se pune într-un mod mai dramatic, cu atât mai mult cu cât acestia se declara nemultumiti de calitatea profesionala a multora dintre lucratorii din turism. "Exista o solutie: importul de personal, din tarile de unde o sa putem. Asa cum noi trimitem oamenii sa lucreze la cules de capsune, statul român ar trebui sa ne lase sa aducem si noi forta de munca din afara, asa cum fac colegii nostri comunitari", declara Ciprian Constantinescu, actionar la câteva hoteluri de pe litoral si presedintele Asociatiei Patronale a Hotelierilor Marea Neagra. Se încearca si gasirea unei solutii pentru ca salariatii unitatilor turistice de pe litoral, afectati de sezonalitatea puternica a activitatii, sa aiba de lucru si pe timpul iernii. Astfel ca acestia ar putea fi transferati, iarna, în zone cu caracter sezonier hibernal, precum statiunile cautate exclusiv pentru sporturile de iarna, ne-a mai declarat Constantinescu.
Comentarii articol (0)