CMI-urile sunt eligibile pentru microgranturile de până la 2.000 de euro acordate având la bază OUG nr. 130/2020. CMI-ul este definit de OUG 130/2020 ca fiind „unitatea, cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistență medicală umană preventivă, curativă, de recuperare și de urgență. Serviciile de sănătate ale cabinetelor medicale se realizează de medici de medicină generală - medici de familie, medici stomatologi, medici specialiști și alte categorii de personal medical autorizat. În CMI își exercită profesia medicul titular, care poate avea ca salariați ori colaboratori medici sau orice altă categorie de personal”.
Concret, în lista de beneficiari potențial ai microgranturilor apar și CMI-urile (și PFA-urile) au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza OUG nr. 43/2020 pe perioada stării de urgență. Dovada implicării în activitățile legate de COVID-19, dar și pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unui formular anexă la cererea de finanțare emis de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană.
„Documentele emise și semnate de către CMI unde au fost prestate servicii medicale aferente transportului, echipării, evaluării, diagnosticării și tratamentului pacienților diagnosticați cu COVID-19 reprezintă dovada implicării în activitățile legate de COVID-19”, se precizează în Ordinul MEAT nr. 1642/2021, care conține procedura de accesare a microgranturilor în sesiunea aceasta de înscrieri.
Practic, săptămâna aceasta au lor preînscrierile pentru cei care nu aveau deja cont în platforma Ministerului Economiei, iar înscrierea propriu-zisă începe pe 25 octombrie și ține 30 de zile. „Precizăm că aplicanții care sunt deja înscriși în platforma informatică vor putea utiliza aceste conturi în noua sesiune cu obligativitatea de a regenera, semna și reîncarca declarațiile și documentele actualizate”, a atenționat recent ministerul.
Potrivit procedurii, CMI-ul trebuie să își fi început activitatea până cel târziu la data de 1 februarie 2020. Altfel, acesta nu e eligibil pentru microgrant. Celelalte două condiții importante pentru eligibilitatea la înscriere sunt:
- CMI-urile respective își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea formei de sprijin sub formă de microgrant;
- nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019.