Fie că vorbim de al treisprezecelea salariu sau de prime, sunt companii care, în funcție de profiturile înregistrate, de performanțele angajaților în acel an ș.a.m.d., decid să le acorde angajaților sume de bani la final de an. Când spunem al treisprezecelea salariu, vorbim de plata, practic, a unei sume de bani de echivalentul unui salariu în plus față de venitul salarial acordat în luna respectivă. Formal, acordarea acestor bani ar trebui să se facă în felul următor:
„Având în vedere că este vorba de un venit salarial («al treisprezecelea salariu»), ar trebui să fie inclus în contractul individual de muncă.
Pentru acordarea acestui beneficiu ar trebui să existe o procedură de aplicare la nivel de companie. Este recomandat ca procedura de acordare să fie prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern al companiei, după caz”, a explicat Andreea Păun, Payroll Supervisor Accace România.
Practic, legea, pentru că nu prevede vreun formalism anume pentru acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, firmele pot avea aici o oarecare marjă de apreciere în privința includerii acestuia în documentele firmei. Important e să nu se facă discriminări între salariați și să existe o transparență a condițiilor de acordare.
„Al 13-lea salariu nu este reglementat în cazul salariaților din mediul privat.
În ceea ce privește adaosurile la salariu, acestea sunt elemente accesorii și variabile ale salariului ce se pot acorda salariaților de către angajator. Spre deosebire de bonusul de performanță care se acordă în urma îndeplinirii unor criterii clare de performanță a salariatului, al 13-lea salariu ar putea fi asimilat unei prime de loialitate. Dacă la nivel de companie se decide acordarea lui, toți angajații ar trebui să îl primească, cu respectarea principiului egalității de tratament.
Însă, dacă acest adaos este reglementat în documente interne (de exemplu, regulamentul de ordine interioară, contractul colectiv de muncă sau procedură distinctă), fie ar trebui menționate criterii clare de acordare, fie adaosul ar trebui inclus în CIM; în acest ultim caz se va lua în calcul faptul că orice modificare ulterioară a sa necesită acordul ambelor părți”, a adăugat Andreea Manolache, Senior Associate Accace România.
Există, totuși, regulile din domeniul fiscal de care firmele trebuie să țină cont - impozitarea acestor bani se face întocmai ca în cazul salariilor, adică același impozit și aceleași contribuții, dar nu numai:
„Sumele de bani obținute de angajați sub denumirea de «al 13-lea salariu» se asimilează veniturilor din salarii. Astfel, companiile care oferă angajaților acest tip de stimulare vor avea obligația să calculeze și să rețină la sursă 10% impozit pe venit, respectiv 35% contributți sociale.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli se încadrează ca fiind deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Angajatorii pot opta și pentru acordarea cardurilor de vacanță, un alt mod de recompensare a angajaților pentru loialitate. În acest caz, impozitarea venitului va fi tot de 10%, însă va fi scutit de la plata contribuțiilor sociale dacă se respectă plafonul prevăzut prin lege aplicabil mediului privat, respectiv șase salarii minime brute pe țară pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Cheltuiala la nivel de companie va fi deductibilă în limita plafonului menționat.
În ceea ce privește acordarea celui de-al 13- lea salariu angajaților din domeniul IT, aplicarea scutirii de impozit prevăzută de Codul Fiscal ar putea atrage, în practică, diverse abordări din partea autorității fiscale.
Potrivit reglementărilor în materie, facilitatea se adresează veniturilor salariale obținute din desfășurarea unei activități de creare de programe de calculator, în baza unui contract de muncă. De asemenea, este important de avut in vedere coroborarea acestor prevederi cu cele prevăzute de Ordinul 1168/2017, unde sunt detaliate condițiile pentru pentru a beneficia de scutire.
Urmărind textul de lege, există argumente pentru a susține neimpozitarea acestui venit atât timp cât se indeplinesc cumulativ condițiile prevăzute, respectiv suma de bani este inclusă în contractul individual de muncă și cei care beneficiază desfășoară efectiv, în cadrul unui departament specializat, activitatea mai sus menționată”, spune Mădălina Bădescu, Tax Manager Accace România.
În 2017, în Parlament fusese adusă o inițiativă ce viza un regim fiscal favorabil celor care acordă al XIII-lea și chiar al XIV-lea salariu. În propunerea legislativă scria că cel de-al 13-lea și cel de-al 14-lea salariu vor putea fi acordate de societățile care înregistrează profit în anul fiscal în curs, iar cheltuielile ocazionate de acordarea acestor salarii să fie deductibile din impozitul pe profit datorat. Aceste cheltuieli nu ar fi trebuit să depășească 20% din totalul impozitului pe profit datorat, respectiv 0,5% din cifra de afaceri. Doar că propunerea nu s-a mai materializat, adică nu a avansat spre votul final în Parlament.
Comentarii articol (0)