Astfel, cei care au perioada la TVA luna vor transmite D406 tot lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul vor transmite D406, de asemenea, trimestrial. Cu toate acestea, firmele pentru care perioada la TVA este semestrul sau anul vor trebui să transmită D406 trimestrial, nu semestrial sau anual.
În ceea ce privește firmele fără cod de TVA, acestea vor depune fișierul SAF-T trimestrial, conform explicațiilor din ordinul amintit.
„Data-limită pentru transmiterea declarațiilor informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă”, este detaliat în actul normativ.
Astfel, firmele care trebuie să depună lunar fișierul SAF-T începând din ianuarie 2022, de exemplu, o vor face până la 28 februarie 2022. Iar firmele care trebuie să facă trimestrial raportarea, începând din ianuarie 2022, o vor rezolva până la 30 aprilie 2022.
Important! Conform ordinului Fiscului, raportarea lunară sau trimestrială este valabilă pentru toate informațiile din fișierul SAF-T, mai puțin secțiunea de stocuri și cea de active.
Activele și stocurile se declară separat, la termene speciale
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se va depune (2) până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului.
„Informațiile privind «Activele» din cadrul Declarației informative D406 sunt întocmite la nivelul anului financiar aplicat de către contribuabili și transmise printr-o singură depunere, respectiv o singură raportare a Declarației informative D406, până la data depunerii situațiilor financiare aferente exercițiului financiar la care se referă”, este subliniat în actul amintit.
Pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se va depune (3) numai la cererea Fiscului. În acest sens, autoritățile vor lăsa firmelor minimum 30 de zile calendaristice pentru a transmite declarația 406 cu partea de stocuri.
„Informațiile privind «stocurile de produse» și «producție în curs» sunt transmise pe baza unei solicitări specifice din partea organelor fiscale centrale. În funcție de perioada pentru care se solicită furnizarea informațiilor privind stocurile prin fișierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizează una sau mai multe declarații informative cuprinzând subsecțiunile din fișierul SAF-T relevante pentru «Stocuri», separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse în perioada pentru care a fost trimisă solicitarea din partea organelor fiscale centrale.
Declarațiile informative D406 pentru «Stocuri» se depun în termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitării”, este lămurit în Ordinul 1.783/2021.
Atenție! Contribuabilii vor beneficia de o perioadă de grație la primele raportări, astfel că nu vor risca amendarea dacă întârzie transmiterea fișierului SAF-T.
Cine și cum va transmite fișierul SAF-T
Declarația 406 va fi transmisă online la Fisc, fie prin intermediul anaf.ro, fie prin intermediul e-guvernare.ro. Aceasta va trebui să fie semnată electronic prin folosirea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare.
Cine va depune efectiv declarația? Conform regulilor stabilite de autorități, fișierul SAF-T va fi transmis de către contribuabilul obligat să-l depună sau de împuternicitul/reprezentantul legal al acestuia. Acest lucru este important, deoarece la transmitere se va face și o verificare a identității.
„Transmiterea se poate face doar de către contribuabilul/ plătitorul cu obligație de depunere sau de către împuternicitul/ reprezentantul legal al acestuia folosind certificatul calificat de semnătură digitală cu care aceștia sunt înrolați în sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu drept de depunere a documentelor și formularelor fiscale în format electronic.
La transmiterea Declarației informative D406 se efectuează verificarea și validarea identității contribuabilului/ plătitorului pentru care se depune Declarația informativă D406, în raport cu identitatea cu care acesta sau împuternicitul/ reprezentantul acestuia este înrolat în sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru depunerea declarațiilor și formularelor fiscale în format electronic. Formularele și fișierele SAF-T atașate pentru care nu este validată identitatea sunt respinse”, este subliniat în normele SAF-T.
Context: SAF-T va deveni obligatoriu pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022 (cei care au figurat în această categorie și în 2021) sau de la 1 iulie 2022 (cei care intră în această categorie de la 1 ianuarie 2022), pentru contribuabilii medii - de la 1 ianuarie 2023, iar pentru contribuabilii mici - de la 1 ianuarie 2025.