În această situație se găsesc, momentan, numai marii contribuabili care au obligația de raportare a fișierului SAF-T de la 1 ianuarie 2022. Deoarece au depus declarații (lunar sau trimestrial) care acoperă întreg anul 2022, marile firme trebuie să raporteze partea de active, pentru prima oară, la 30 mai 2023, adică odată cu situațiile financiare pe 2022.
Atenție! Pentru depunerea declarației 406 cu partea de active, NU se aplică niciun fel de perioadă de grație, chiar dacă vorbim de prima raportare de acest fel. Prin urmare, depășirea termenului poate fi amendată, cel puțin teoretic, de inspectorii fiscali cu sume între 1.000 și 5.000 de lei.
Mai departe, avem termenul din 31 mai 2023, care este un termen obișnuit de transmitere a declarației 406 (alte informații decât cele privind secțiunile de stocuri și active) pentru (2) firmele mari și mijlocii care au obligația lunară de transmitere a fișierului SAF-T. Termenul se aplică tuturor firmelor mari, indiferent când au căpătat obligația de raportare, dar și tuturor firmelor mijlocii, atâta timp cât trebuie să depună declarația 406 lună de lună.
Mai precis, ordinul citat stabilește că perioada de raportare este fixată în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial.
Atenție! În acest caz, trebuie precizat că firmele mijlocii încă se află în perioada de grație, deoarece au început raportările la 1 ianuarie 2023. Practic, raportarea pentru aprilie 2023 poate fi depusă cel târziu până la finalul lunii iulie 2023, fără a risca sancționarea.
În legătură cu raportarea SAF-T, s-ar putea să te mai intereseze:
- SAF-T: La ce să fie atente firmele pentru a fi sigure că declarația 406 este corectă și completă la depunere, conform specialiștilor și Fiscului
- SAF-T: Firmele mijlocii depun în 2024 prima declarație cu partea de active
- SAF-T: Pentru că raportarea pe decembrie 2022 poate fi influențată de situațiile financiare anuale, aceasta va fi rectificată ulterior
- Reprezentanți ai Fiscului: Corectitudinea informațiilor raportate de contribuabili va fi esențială la calcularea riscului fiscal