„La momentul acesta, ANAF este interesată, în primul rând, ca contribuabilii să depună aceste declarații obligatorii (raportarea SAF-T - n. red.) și, nu în ultimul rând, ca datele transmise să fie corecte și clare. La nivelul Agenției am constituit o echipă care se ocupă cu analiza acestor date deja transmise. Contribuabilii care au neclarități sau neconcordanțe în aceste declarații vor fi notificați, ca să le corecteze. Astfel, la momentul la care va fi implementat managementul integrat al riscurilor, datele contabile transmise prin SAF-T, datele din sistemele e-Factura și e-Transport și toate bazele de date, inclusiv schimbul de informații, trebuie să fie cât mai corecte. Pentru că ele vor ajunge în sistemul de management integrat al riscurilor și vor stabili riscul fiscal”, a atenționat Sia Jiru, Director în cadrul Direcției generale coordonare control fiscal din ANAF.
Ideea a fost subliniată, la același eveniment, și de Daniela Teodoru, Director general în cadrul aceleiași direcții din ANAF: „Tocmai de aceea apelăm la contribuabili și rugămintea este ca datele, informațiile și tot ceea ce depun prin declarații, situații financiare să aibă o acuratețe maximă. Astfel, în momentul în care se va calcula riscul contribuabilului, acesta va fi cât mai corect. Cred că este atât în avantajul organului fiscal, având în vedere că la baza controlului fiscal stă analiza de risc, cât și în avantajul contribuabilului, care nu va mai fi controlat dacă declară corect și va intra într-o categorie de risc fiscal mic.”
De altfel, atenționarea privind corectitudinea informațiilor transmise la ANAF a fost adusă în discuție în spațiul public, de către specialiști, de ani de zile. Practic, declarațiile recente ale reprezentanților Agenției vin ca o confirmare formală a acestui fapt.
Vorbim, în esență, de acel sistem de clasificare și administrare a contribuabililor în funcție de riscul fiscal, ce urmează să devină operațional în ianuarie 2026. În prezent, așa cum s-a stabilit în Codul de procedură fiscală încă din 2019, sistemul de clasificare și administrare a contribuabililor în funcție de riscul fiscal are nevoie, teoretic, de mai multe ordine ale ANAF pentru a fi complet:
- clasele principale de risc (risc mic, mediu, ridicat - prevăzute de Cod) trebuie dezvoltate în subclase de risc;
- criteriile generale de risc (prevăzute tot de Cod) trebuie dezvoltate în subcriterii de risc;
- trebuie să existe și proceduri de stabilire a subclaselor și a subcriteriilor de risc;
- pe deasupra, este nevoie și de proceduri de administrare corespunzătoare fiecărei clase sau subclase de risc.
Citește și:
- Viitorul sistem informatic al Fiscului va putea să detecteze neconformarea în timp real și chiar să prezică fraudele
- Modificările recente de procedură fiscală vor aduce, din 2026, o obiectivitate mai mare în controalele ANAF
- SAF-T: La ce să fie atente firmele pentru a fi sigure că declarația 406 este corectă și completă la depunere, conform specialiștilor și ANAF
Comentarii articol (1)